Izložba i promocija izdavaštva u Beogradu povodom 950 godina Prohora

Vranje - Povodom devet i po vekova od osnivanja Manastira Prohor Pčinjski i stogodišnjice upokojenja Kralja Petra I Karađorđevića, u kući Kralja Petra u Beogradu biće održan višednevni program tokom koga je planirana izložba i promocije značajnih monografija objavljenih povodom ovih jubileja.

U okviru programa pod nazivom Duhovno i kulturno blago Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, u sredu 4. maja u 19 časova biće otvorena istoimena izložba, kao i izložba Manastiri da su svetlost svetu Istorijskog arhiva u Vranju.

U utorak 10. maja u isto vreme planirana je promocija izdanja Pravoslavne eparhije vranjske povodom devet i po vekova manastira i 700 godina od njegove obnove.

Tog dana biće priređena i promocija knjige Manastir Sveti Prohor Pčinjski- Analitički inventar autora Miroljuba Miše Stojčića, arhivskog savetnika.

U sredu 11. maja od 19 sati biće promovisana monografija Kulturno privredno udruženje Vranjanaca u Beogradu 1921 - 1941.

U četvrtak 12. maja u isto vreme biće promovisana monografija Znamenite ličnosti vranjske gimnazije u izdanju Gimnazije Bora Stanković u Vranju, koja je izašla iz štampe povodom 140 godina rada ove škole.

I, na kraju, u petak 13. maja u 19 sati na istom mestu biće priređen kulturno-umetnički program i zatvaranje izložbe.

Kuća Kralja Petra I, u kojoj će se realizovati svi programi, nalazi se u Ulici Vase Pelagića u Beogradu.

Organizatori programa su Pravoslavna eparhija vranjska, Zavičajno udruženje Vranjanaca Žuto cveće u Beogradu, Narodni muzej Vranje i vranjski Istorijski arhiv 31. januar.

Najnovije vesti