Otvorena izložba Manastiri da su svetlost svetu: Fond za čuvanje prošlosti i istine FOTO/VIDEO

Izložba Manastiri da su svetlost svetu ne prikazuje samo život Manastira Sveti Prohor Pčinjski, već zahvaljujući mnogim aktima koji su u taj manastir stizali cirkularno, sa viših instanci, daje širu sliku života Srpske pravoslavne crkve i srpskih svetinja, rekao je u Vranju na otvaranju pomenute izložbe Miroljub Miša Stojčić, jedan od autora.

Ova izložba, koju čine 133 eksponata Istorijskog arhiva u Vranju, pripremljena je kao deo programa u sklopu otvaranja ovogodišnje 32. Svetosavske nedelje.

Osim arhivskog savetnika Stojčića koautor je Branislav Borić, arhivista vranjskog arhiva.

"Na panoima se mogu videti dokumenta koja svedoče o bratstvu Manastira Sveti Prohor Pčinjski, njegovim starešinama, manastirskoj imovini, oslikavanju manastirskog hrama, metosima ovog manastira, boravku Ave Justina Popovića Ćelijskog i Vranjskog u tamošnjem bratstvu, postojanju osnovne škole pri manastiru...

Takođe i vezama manastira sa četničkim pokretom za oslobođenje Stare južne Srbije, alii dokumenta koja svedoče o postavljenju najviših crkvenih velikodostojnika, organizaciji Pravoslavne mitropolije skopske i Srpske pravoslavne crkve i o još mnogo toga", rekao je Stojčić.

On je dodao da je sam naslov izložbene postavke Manastiri da su svetlost svetu citat mitropolita skopskog Josifa Cvijovića.

"Preuzet je iz dokumenta koji je deo ove izložbe, nastalog 4. oktobra 1935. kojim on savetuje sveštenstvo u Eparhiji skopskoj kako da se ophodi prema manastirskoj imovini i kako da bude primer moralnih i svih drugih vrednosti - primer na koji se narod treba ugledati.

Ja i kolega Borić smatrali smo potpuno adekvatnim ovaj naslov za ono što smo izložbom želeli prikazati", naveo je Stojčić.

Borivoje Manasijević, direktor Istorijskog arhiva u Vranju, rekao je na otvaranju da je zadatak te ustanove da "čuva prošlost radi ovog i vremena koje dolazi".

"Na tragu tog zadatka u našem depou čuva se istina, svrstana u 308 fondova i zbirki, a jedan od njih je i fond Manastira Svetog Prohora Pčinjskog, koji je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja.

Taj fond je 2015. preuzeo tada viši arhivista, a sada arhivski savetnik Miroljub Stojčić, koji je sada jedan od autora ove izložbe", rekao je Manasijević.

Pre nego što je zvanično proglasio izložbu otvorenom predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković kazao je da se specifičnost ove postavke ogleda u tome što je ona "sastavni deo dvotomnog izdanja - Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903. do 1973 - analitički inventar, koje je Istorijski arhiv u Vranju publikovao povodom 950. godišnjice manastira.

Program Svetosavske nedelje nastaviće se tokom vikenda.

U subotu od 19 časova na programu će biti predstava Princ se neće vratiti, a u nedelju u isto vreme ljubitelji muzike moći će da prisustvuju koncertu vokalnog sastava Konstantin (Constantine) iz Niša, koja repertoar bazira na delima domaćih i stranih muzičkih autora etno, pop, rok, džez, filmske i duhovne muzike, "u cilju proširenja granica tradicionalnog".

Najnovije vesti