Zuja Društvu sudija: Potpuno ste u pravu, moj vokabular je neprimeren

U odgovoru Društvu sudija Srbije direktor Radio televizije Vranje (RTV) Zoran Veličković naveo je da on ne želi da ugrozi nezavisnost i samostalnost sudske vlasti, ali da će "i dalje o nekim skandaloznim presudama pojedinih sudija koristiti reči i stil pisanja" protiv kojih je i sam istinski.

- Nije mi jasno ni kako sam to ugrozio nezavisnost i samostalnost sudija ako tokom procesa nisam ni javno, ni privatno komentarisao sudski proces, dok je druga strana u svom mediju prenosila detalje u toku samog procesa?

Oglasio sam se tek po odluci u drugostepenom postupku, a sudsku presudu ću tek komentarisati iz svih aspekata, te se nadam da mi to pravo nećete uskratiti.

Kažete, "neprimerene i protivpravne izjave direktora RTV Vranje" od 15. oktobra 2020. godine u delu u kome je, nezadovoljan konkretnom sudskom odlukom, na omalovažavajući način komentarisao rad sudija u Vranju.

Apsolutno ste u pravu.

I po mojim vrednosnim kriterijumima moja izjava je neprimerena uz korišćenje vokabulara koji nije svojstven ni meni, ni RTV Vranju.

Ali, vi ste rekli da je u redu tako se izražavati - navodi u odgovoru Veličković.

On dodaje da je "zbog takvih reči i vokabulara podneo privatnu krivičnu tužbu" da ga sudije "zaštitite od takvih pisanija" o njemu i njegovom privatnom preduzeću duži niz godina", ali da je umesto sudske zaštite "dobio presudu koja ozakonjuje pisanje notornih laži, uvreda i kleveta u medijima".

- Na tome sam vam zahvalan.

Time ste otvorili Pandorinu kutiju i omogućili da svi mi, a ne samo odabrani, možemo da se koristimo tim istim sredstvima i stilom u medijima.

Vi ste svojom presudom rekli da je to dozvoljeno i da nije krivično delo - potencira vlasnik RTV-a u odgovoru Društvu sudija.

Veličković je na kraju kazao da mu je "drago što je, doduše sa zakašnjenjem, ipak stigla reakcija Društva sudija Srbije, udruženja koje se, ničim izazvano, prepoznalo i legitimisalo" povodom njegovog javnog nastupa.

- Ovom prilikom, još jednom podsećam, iako sam to već rekao u prethodnom javnom nastupu, moje reči se ne odnose na sve sudije, a ponajmanje na pravosudni sistem, već samo na one koji su se prepoznali.

A, ako nisu, pomoći ćemo im našim daljim objavama i istraživanjem - obećava Veličković i dodaje da se izvinjava "svim časnim, poštenim, odgovornim sudijama, profesionalcima", za koje smatra "da su u većini".

Najnovije vesti