Zuja VS Info Vranjske, sudije, Savet za štampu: Tražili ste - gledajte

Vlasnik i glodur Radio televizije Vranje (RTV) Zoran Zuja Veličković oglasio se u četvrtak, povodom događaja u vezi sa novinarom Slavomirom Kostićem, saopštenjem na vlastitoj Radio televiziji Vranje (RTV), koje Vranje News prenosi u celosti.

- Dobro je pitanje - ima li zakona u ovoj zemlji ili je mrak prekrio baš sve?

Odgovor je, zakona ima i dobri su, ali vaše korumpirane sudije ga, nažalost, selektivno primenjuju i po nalogu vaših inostranih, zajedničkih mentora, presuđuju po dvostrukim aršinima.

RTV Vranje će u narednom periodu raditi vrlo ozbiljno u pogledu raskrinkavanja sprege između politike iz prethodnog perioda, pravosuđa i pojedinih medija.

Apsolutno podržavam vašu inicijativu da policija i tužilaštvo reaguju po službenoj dužnosti, ali isključivo u skladu sa zakonima i principijelno, a ne po dvostrukim standardima.

Da vas podsetim, vi ste ovakvu retoriku započeli svojim pisanjem, neistinama, govorom mržnje, a s obzirom na to da je pravosuđe presudom po mojoj tužbi presudilo u vašu korist, legalizovalo je takav način ophođenja, pa bismo voleli da vidimo, ukoliko dođe do tužbe, kakva će u konkretnom slučaju po istom pitanju, za iste stvari, biti ta presuda.

Kažete da po novinarskom Kodeksu mediji nemaju pravo da prenose uvredljive sadržaje, što je ovom prilikom, pored ostalog, prekršeno, pa će Savet za štampu imati šta da kaže po ovom pitanju.

Naravno, Savet za štampu treba da se oglasi i po ovom pitanju, ali pre toga treba na osnovu monitoringa da kaže i o vašem pisanju, i o vašim neistinama, i o vašim kršenjima Kodeksa, o čemu su već dobili iscrpan materijal, samo ako žele da rade.

Znajući kako funkcioniše Savet za štampu, da je sastavljen od vaših istomišljenika, ne verujem u njihove celishodne i ispravne odluke.

Sve dok Savet za štampu donosi odluke po proceduri koju je propisao kao samoregulatorno telo, a i nadležnost Saveta je samo za one koji priznaju njegovu nadležnost, mi nadležnost Saveta za štampu nećemo priznati jer je u funkciji favorizovanja medija iz te grupacije poput vas, a na štetu medija koji pokušavaju da objektivno informišu građane Srbije o svim dešavanjima.

Kažete da u tekstu Info Vranjskih nema nijedne jedine neistine ili poluistine, a da je povod za novi napad minoran u odnosu na oružje koje je protiv nas upotrebljeno.

Sama ova rečenica je neistina, odnosno obična laž, jer u mnogim vašim tekstovima ima puno neistina, poluistina, spinovanja i slično, a za početak da bih vam ilustrovao, pozivam vas da javno iznesete dokaze kad je Zoran Veličković radio u fabrici dečjih krevetića u Radovnici, s obzirom da tvrdite da sam tamo radio u vreme kada je ona posrnula.

Javno tvrdim da u toj fabrici nikada nisam radio niti bio na poziciji direktora fabrike.

Kada vašu tvrdnju i valjano dokažete, a već ste je objavljivali u svojim tekstovima, onda ću javno da vam se izvinim i da kažem da ne fabrikujete laži.

Što se tiče govora mržnje, samo se prisetite kojim ste me sve imenima nazivali!

Reči koje su upotrebljene u konkretnom SNS saopštenju nisu ni približno primitivne i uvredljive u odnosu na one koje vi koristite.

Pominjete reč „borba“ i pozivate građane na borbu, ma šta to značilo, pa bi i oko toga tužilaštvo i policija trebalo da se pozabave.

Za razliku od vas, mi nikad nismo pozivali na borbu, uvek smo se samo branili od vas, vaših izmišljotina, uvreda i uništavanja porodica čestitih građana naše sredine.

Branićemo se svim sredstvima i protiv vas i vama sličnih sve dok se ne urazumite i ne pređete na poštovanje novinarskih standarda, Kodeksa, zakona o javnom informisanju i nekih minimalnih etičkih standarda.

Sve dok se budete ovako ponašali, mi ćemo nastaviti da podržavamo vašu retoriku i ovakvim vašim rečnikom ćemo se braniti od vas, s obzirom da nas pravosuđe, tužilaštvo, policija i novinarska udruženja nisu odbranili i zaštitili od vas, kao i mnoge čestite građane.

Mi jedino ovako možemo da se branimo iako svesni značaja lepe narodne izreke da ko se sa svinjama u blatu rve ne može da ostane čist.

Prihvatamo taj rizik jer nam je to jedino ostalo u odbrani od vaše drskosti i primitivizma.

Nažalost, gospodo izvesni, samozvani novinarčići, silom prilika ste nas, vašim beščašćem, bahatošću, primitivnim i uvredljivim vokabularom uvukli da se u vašem svinjcu branimo od vaših gluposti.

Veliku žalost građana Srbije i novinarske profesije, vaše ljige od sudija, svojim sramnim presudama da sramnije ne mogu biti, a čime će se RTV Vranje tek detaljno baviti, vaš način pisanja i iznošenja neistina, poluistina, spinovanja korišćenjem najprimitivnijeg vokabulara, ozakonilo je i kroz novinarsku praksu.

Jer ono što nije krivično delo kad ste vi u pitanju, ne može biti krivično delo ni kad smo mi u pitanju.

Ili se pak, možda vi svesno zalažete za dvostruke standarde, uz svesrdnu pomoć tih sudija? E, to vam neće proći.

Javno vam obećavam da je ovo tek početak i da će RTV od danas, kada ste vi u pitanju ali i vaši poštovaoci, obožavaoci i kukavice koje podležu ucenjivačkom novinarstvu, izveštavati po istom primitivnom, neprimerenom modelu, pa da vidimo ko je gledaniji i slušaniji.

Da li manje vrede viši od 60.000 gledalaca RTV-a, prema zvaničnom istraživanju IPSOS Stratedžik marketinga, ili vaši beznačajni plaćeni pregledi iz nekog kompjuterskog softvera, naručeni komentari vaših hrabrih nekoliko botova sa lažnih profila.

Prestaćemo tek kad se dozovete pameti, a sudeći po dosadašnjem iskustvu to će biti nikada, a do tada preostaje vam da plačete jer, priznajem, jedino to dobro radite.

Mi ne pozivamo na borbu, mi se samo branimo od vašeg siledžijstva, neukusa, izmišljotina i bahatosti.

Kažete da Info Vranjske očekuju zaštitu i od nadležnih organa, što je njihova obaveza, jer se radi o očiglednom ugrožavanju sigurnosti...

RTV Vranje poziva organe da vas zaštite ukoliko vam je sigurnost ugrožena ali i sve druge čiju sigurnost vi ugrožavate svojim pisanjem.

Problem je u tome što niko ne može da vas zaštiti od vas samih jer sami sebe ugrožavate svojom bahatošću i od toga nema ni zaštite ni leka - napisao je Veličković.

UNS I NUNS OSUDILI UVREDE NA RAČUN NOVINARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je "najnovije vređanje novinara Slavomira Kostića".

- U saopštenju vranjskog odbora SNS-a još jednom je novinar Slavomir Kostić taregetiran i grubo vređan, nazivan "bednikom", "šutom i ološem", "fekalijom od čoveka", "ljudskim talogom". NUNS podseća da je to četvrti zabeležen napad i pritisak na novinare tog medija u ovoj godini. Ovakvo neprimereno obraćanje i vređanje novinara posledično ugrožava njihovu bezbednost i čini ih legitimnim metama daljih napada. Pozivamo sve aktere da se uzdrže od od uvredljivog govora, a političare da osude ovakvo ponašanje svojih kolega - poručeno je iz NUNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je, pak, protestvovao "zbog uvreda na račun novinara" i pozvalo SNS "da povuče to saopštenje i javno se izvini Slavomiru Kostiću".

- UNS poziva medije da ne prenose saopštenja kojima se na najprimitivniji način vređaju kolege i podseća ih da snose odgovornost za ono što objavljuju. UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da je neprihvatljivo da se to nezadovoljstvo iskazuje uvredama - navodi se u saopštenju UNS-a.

Najnovije vesti