Komemorativni dan za ubijene đake i čuvara u Ribnikaru

Vranje/Beograd - U petak se obeležava godišnjica tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i održava komemoracija žrtvama nezapamćenog zločina, kada je tada trinaestogodišnji K.K. ubio devet đaka i čuvara, piše N1

Ubijeni su Ana Božović, Sofija Negić, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Adriana Dukić i čuvar Dragan Vlahović.

Program „Buđenje“ počinje u 8.40 u Ulici Kralja Milutina, gde će se okupiti porodice ubijenih, rođaci, prijatelji, građani…

Građani će tokom celog dana moći da ostavljaju cveće, da pale sveće i upisuju se u knjigu sećanja u prostoru određenom za to.

Komemorativni dan, kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra, označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Čine ga, kako je navedeno, prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije.

U 8.41 mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja, kao i 4. maja u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

U periodu od 9h do 19h, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od 9h do 19h na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

U 20h će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu.

Najnovije vesti