Društvo sudija Srbije: Direktor RTV Vranje ugrožava nezavisnost sudija

Vranje/Beograd - Društvo sudija Srbije osudilo je u ponedeljak izjavu vlasnika i direktora RTV Vranje Zorana Zuje Veličkovića, kojom je, kako se navodi, "omalovažavao rad suda u Vranju", nezadovoljan konkretnom sudskom odlukom.

U saopšenju Društva sudija navodi da je Veličković prošle sedmice "govorio da su sudije pristrasne, korumpirane, strani plaćenici, da zakone selektivno primenjuju po nalogu inostranih mentora, da presuđuju po dvostrukim aršinima, da donose sramne presude kojima legalizuju govor mržnje, da su 'ljige' koje ne štite časne građane".

Društvo sudija je upozorilo da je "takvo istupanje protivno zakonskoj zabrani da se utiče na tok i ishod sudskog postupka, na sud i učesnike u njemu" i pozvalo Visoki savet sudstva "da reaguje".

- Ovakvim istupom nastavlja se sa praksom vređanja i omalovažavanja sudija, ugrožava njihova nezavisnost i samostalnost koja služi pravu građana na pravično suđenje, i kod građana podstiče nepoverenje u sudsku vlast - naglašeno je u saopštenju iz Društva sudija Srbije.

Visoki savet sudstva (VSS) pozvan je "da reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama, u cilju obezbeđivanja poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Srbije i nezavisnosti sudija i sudstva".

Najnovije vesti