Zlatokopčanima obezbeđene besplatne kante, a mnogi i dalje bacaju smeće pored lokalne škole

Nela Cvetković, izvršna direktorka u Javnom komunalnom preduzeću (JKP) Komrad u Vranju, izjavila je gostujući u emisiji Kontekst u produkciji portala Vranje News i TV Info Puls, da su žiteljima prigradskog sela Zlatokop iz ovog preduzeća obezbedili besplatne kante za smeće, ali da neki nesavesni Zlatokopčani i dalje bacaju smeće pored lokalne škole, zagađujući tako životnu okolinu.

"Prošle godine smo četiri puta puta čistili jednu te istu lokaciju u selu Zlatokop nadomak Vranja, preko puta OŠ Bora Stanković, bez obzira što su svi dobili besplatne kante i što naše ekipe dolaze kod njih na adresu da iznose smeće.

Oni imaju tu ružnu naviku da odnose smeće preko puta osnovne škole, u koju idu njihova deca", rekla je Cvetković.

JKP Komrad i Grad Vranje izradili su Katastar divljih smetlišta, preko projekta prekogranične saradnje Srbija - Severna Makedonija, u okviru IPA 2 Programa kojeg finansira Evropska unija.

"JKP Komard posluje po planu i programu rada koji usvaja Skupština grada Vranja.

Određene ulice, javne površine i zelene površine mi čistimo i uređujemo prema tom programu.

Međutim, preko pomenutog projekta prekogranične saradnje obezbeđena su sredstva da izradimo Katastar divljih smetlišta , ali i da očistimo 40 divljih smetlišta", rekla je Cvetković.

Podsećanja radi, na 103 lokacije grada Vranja u 2023. godini identifikovane su 102 divlje i jedna nesanitarna deponija (smetlište), saopšteno je nedavno iz Gradske uprave Vranja.

GIS Vranje GeoPortal objavio je prostorne podatke Katastra divljih deponija.

Procenjene površine i količine deponovanog otpada na smetlištima, koje su evidentirane terenskim obilaskom, kao i osnovni podaci o samom smetlištu, dati su za svaku lokaciju zasebno i potkrepljeni foto dokumentacijom.

Grupa RGZ slojevi daje uvid u podatke iz Katastra nepokretnosti -granice katastarskih opština na teritoriji Grada Vranja, kao i u katastarske parcele, objekte, ulice i kućne brojeve.

Najnovije vesti