Ekološki ustanak: Sobinski kanal nije očišćen, radi se o šminkanju pred izbore

"Onako kako rade gradske vlasti i ostala gradska javna preduzeća uradilo je i JKP Komrad sa Sobinskim kanalom - radi se o klasičnom šminkanju pred prestojeće izbore, saopšteno je iz Ekološkog ustanka u Vranju.

"Kanal je počišćen u jednom delu od 10-20 metara za fotografisanje.

Ostatak kanala je pun smeća, urasao u šiblje te kroz njega voda sigurno neće prolaziti", objavljeno je iz Ekološkog ustanka, nakon što se JKP Komrad oglasilo preko svoje Fejsbuk stranice, kako kažu iz Ekološkog ustanka, "pohvalilo kako je Sobinski kanal očišćen".

"Ekološki ustanak je izašao na teren da to i proveri i uverili smo se u suprotno", navodi se u saopštenju.

U TV debati Kontekst, u produkciji TV Info Puls i Vranje News, podsećaju iz Ekološkog ustanka, izvršna direktorka JKP Komrad Nela Cvetković je obećala da će izaći na teren iznad Sobinskog kanala i proveriti deponije koje je Dragan Antić iz Ekološkog ustanka pomenuo u debati.

"Ekološki ustanak Vranje je zabeležio kamerom u kakvom je stanju dolina kojom teče potok i slivaju se vode sa padine Borinog brda.

Ono što smo zabeležili je prava ekološka katastrofa na samo 500 metara vazdušnom linijom od gradskog parka.

Pored dve ogromne deponije, ima i više manjih.

Nije to jedina briga građana ovog dela grada.

U dolinu se direktno iz pojedinih kuća izliva kanalizacija sprovedena cevima.

Osim toga, stanovnicima Vinogradarske ulice preti klizište koje je otvoreno pre četiri godine.

Građani su se više puta obraćali Gradskom veću grada Vranje da najhitnije reši problem, jer su kuće počele da pucaju.

Kako nam sami građani pričaju, dolazili su u više navrata, obećavali da će rešiti problem, ali se sve završilo samo na obećanjima.

Umesto da hitno urade potporni zid, grad je počeo da popunjava rupu stvorenu klizištem građevinskim otpadom, šutom koji je isto opasan otpad.

Istovarili su nekoliko kamiona i završili posao.

Klizište i dalje preti da građanima odnese kuće.

Gradsko veće ne mari za bezbednost i zdravlje stanovništva ovog grada.

Rastrče se pred izbore nazovi aktivsti SNS-a, uglavnom oni koji su zaposleni preko javnih preduzeća, za botovanje, da zašminkaju farbanjem pokoju klupu, pokupe smeće sa travnjaka, pokose travu i stvore privid brige o građanima.

Razgovarali smo sa stanovnicima Vinogradarske ulice o problemima koji ih muče, ali nisu smeli pred kamere iz straha od vlasti.

Obavestili su nas da je Nela Cvetković obišla deponije i da se našla u čudu kada je videla količinu smeća.

Čudno da oni koji bi trebalo da ih čiste i vode računa da se ne stvaraju, ne znaju da se ogromne divlje deponije nalaze na 500 metara od centra grada.

Ne znaju da se u centru grada cevima iz kuća ispusta kanalizaciona voda u potok i to pored table koju je grad postavio o zabrani bacanja otpada.

Sumnjajući u to da će JKP Komrad prijaviti problem nadležnima i zahtevati da se hitno reše divlje deponije koje ugrožavaju zdravlje svih gradjana Vranja, Ekološki ustanak je podneo prijavu sa fotografijama Komunalnoj miliciji i Odeljenju za inspekcijske poslove.

Zahtevamo od novoformiranog prinudnog Gradskog veća da hitno teškim mašinama sanira divlje deponije i reši problem klizišta.

U suprotnom ćemo podneti i krivične prijave protiv svih odgovornih za nečinjenje i ugrožavanje bezbednosti i zdravlja stanovništva", saopštavaju iz Ekološkog ustanka u Vranju.

Samo stanje lokaliteta Jezero i Sobinskog kanala možete videti u video prilogu na stranici Ekološkog ustanka i u nastavku ovog teksta.

Komentari

Поред свега што се овде пише, а жива истина је, предлажем да околни живаљ буде укључен у чишћење. Јер, нисмо ми из околине или из центра дошли да бацамо пластичне флаше, кесе, гуме, тетрапак итд. Казните мало и починиоце, па им онда средите околину. Људи којима ће се срушити куће се вероватно не успавају мирно.Ко зна где ће им двориште бити ујутру. Кога то брига, не 4, већ можда 14 година! Јадан смо ми народ! Што је још горе, нико се не труди да поправи себе, а одатле увек треба поћи.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...