ZC: Intenzivnija vakcinacija dece zbog upisa u škole

Poslednjih meseci odziv dece za redovnu vakcinaciju u Vranju znatno je veći u odnosu na prethodni period, a razlog je upis dece u osnovnu školu, izjavila je za zvaničan sajt vranjskog Zdravstvenog centra upravnica Doma zdravlja Marina Džikić.

Ona je dodala da je iz tih razloga ove sedmice vakcinisano 198 dece.

- Svakodnevno se vrši revizija kartoteke, trijaža i pozivaju se deca prema važećem Kalendaru vakcinacije.

Raspolažemo dovoljnim brojem vakcina, redovno se obavlja distribucija vakcina i nema problema u vezi sa isporukom - rekla je Džikićeva.

Ona je napomenula da je tokom pandemije sve vreme nesmetano tekla redovna vakcinacija u Savetovalištu Dečjeg dispanzera, da nije bilo nikakvih prekida.

- Zakonom propisane vakcine za decu predškolskog uzrasta su obavezne za svu decu, oslobađanje od vakcinacije nije opcija, ali je dozvoljeno opravdano odlaganje.

Ono je moguće na osnovu izveštaja imunologa, u slučaju da je dete operisano, kad je dete primalo krv transfuzijom, kad je dete bolesno, dok bolest traje ili kada je u pitanju neki drugi medicinski opravdan razlog.

U tom slučaju su roditelji dužni da se na zakazani datum, nakon odlaganja, jave u Savetovalište Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog uzrasta u Domu zdravlja Vranje i naknadno vakcinišu svoje dete - napomenula je doktorka Džikić.

Po nalogu Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja u toku je praćenje aktivnosti koje preduzimaju službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece u vezi sa obaveznom vakcinacijom do polaska dece u školu, kažu u Domu zdravlja u Vranju.

Najnovije vesti