Za državu izgradnja MHE u Dolini Pčinje neprihvatljiva, ali ne i zabranjena

Borci protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) u opštini Trgovište tvrde da investitor nema sve potrebne dozvole za gradnju MHE "Pročovci 3" na reci Tripošnici kod Donjeg Stajevca.

Međutim, kako upozoravaju, radovi na toj lokaciji su u toku, o čemu je Vranje News već pisao.

Meštani okupljeni pod imenom "Reka Pčinja i njena priroda" tvrde i da se MHE podižu "i na prostoru proglašenom za "Predeo izuzetnih prirodnih odlika Dolina Pčinje".

Vranje News-u su dostavili mapu sa označenim lokacijama predviđenim za izgradnju elektrana.

Meštani su se obraćali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine zatraživši da i preostala teritorija opštine Trgovište bude proglašena Predelom izuzetnih odlika Dolina Pčinje, s ciljem da se zaustavi gradnja MHE i zaštiti priroda.

U odgovoru od 19. novembra navodi se da je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio ministarstvu novu Studiju zaštite Predela izuzetnih odlika Dolina Pčinje.

Ona predviđa nove granice područja, odnodno proširenje na 3344 hektara teritorije opštine Bujanovac i 884 hektara opštine Trgovište.

Međutim, čak ni zaštićena područja nisu pošteđena pošasti zvane MHE jer, kako poručuju iz ministarstva, za njih jeste neprihvatljiva izgradnja MHE u zaštićenim područjima, ali nije zabranjena.

- Na osnovu pozitivnih propisa Republike Srbije, izgradnja nije zabranjena, odnosno moguća je uz poštovanje uslova zaštite prirode i drugih uslova i mera, saglasnosti i dozvola koje izdaju nadležni organi iz svog delokruga, kaže se u dopisu.

- Opština Trgovište je izdala lokacijske uslove, za izgradnju potvrđeno nam je dopisom iz Službe za urbanizam, ali su nas iz JVP Srbijavode još u avgustu obavestili da im "projekat i građevinska dozvola nisu prosleđeni na način predviđen članom 118a Zakona o vodama", navode ljubitelji Pčinje, kako sebe nazivaju meštani okupljeni pod imenom „Reka Pčinja i njena priroda“.

U članu zakona, na koji se poziva JVP Srbijavode, navodi se da nadležni organ po izdavanju građevinske dozvole, radi informisanja, dostavlja javnom vodoprivrednom preduzeću (JVP), nadležnom za izdavanje vodnih uslova, građevinsku dozvolu i projekat za građevinsku dozvolu.

Nakon čega JVP "utvrđuje eventualne usklađenosti sa izdatim vodnim uslovima i da li je projekat za građevinsku dozvolu urađen u skladu sa istim".

Protivnici izgradnje MHE naglašavaju da je planom lokalne samouprave Trgovište predviđena mogućnost izgradnje čak 30 ovakvih postrojenja što će, ukoliko se taj plan ostvari, kažu oni, imati nesagledive posledice po životnu sredinu, biljni i životinjski svet, ali i stanovništvo.

Da se izgradnjom MHE narušava priroda i degradira životna sredina, eksplicitno potvrđuje resorno ministarstvo, dodajući da se zbog takvih aktivnosti u velikoj meri dovodi u pitanje postojanje vodotoka, rečica i pritoka, o čemu svedoče brojni protesti i nezadovoljstvo kako građana, tako i stručne javnosti.

– Iz navedenih razloga ovo ministarstvo priprema izmene Zakona o zaštiti prirode, na način da će biti predviđena zabrana izgradnje MHE i u drugom i trećem režimu zaštite, odnosno na celoj teritoriji zaštićenog područja, a ne samo u prvom režimu zaštite, kako propisuje važeći zakon, navodi se u odgovoru.

U predelu Pčinje izgradnja elektrana je započela pre više od deset godina.

Do sada je izgrađeno pet MHE – tri na reci Tripušnici, jedna na Lesničkoj reci i jedna na Koćurici.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti