Peticija za spas reke Pčinje od izgradnje mini hidroelektrana

Grupa ljubitelja prirode sa juga Srbije pokrenula je peticiju za zaštitu reke Pčinje i njenih pritoka od izgradnje mini hidroelektrana (MHE) na ovom prostoru, inače zaštićenom od države, koje je u dobrom delu rečnog toka okarakterisano kao "Predeo izuzetnih prirodnih odlika".

Jedan od inicijatora peticije Bojan Milošević kaže za Vranje News da je "planovima i projektima planirana izgradnja 30 derivacionih hidroelektrana na teritoriji opštine Trgovište".

- Suočeni smo sa opasnošću katastrofalnih razmera.

Oni prete potpunim uništenjem prirode Pčinje, naselja u kojima žive ljudi, kulturnog i naučnog nasleđa, turističkog potencijala, ugrožavanjem vodosnabdevanja samog Trgovišta.

Suština prirode Pčinje leži na njenoj očuvanoj rečnoj mreži i godišnjem režimu protoka voda.

Sada toj milenijumskoj ravnoteži prete planovi ličnog bogaćenja uz neverovatno učešće institucija poput Ministarstva ekologije i Zavoda za zaštitu prirode - navodi Milošević za naš portal.

Korumpirani aparat, dodaje on, iznedrio je "sistem bez savesti i stručnog integriteta", a očigledna potreba da se sveukupna priroda Srbije dodatno štiti "pala je isključivo na stanovnike Srbije, ljubitelje prirode".

- Potpisivanjem ove peticije bićemo deo manifestacije masovnosti i neslaganja sa trgovanjem našim životima i nasleđem, bićemo deo velike borbe za prirodu kakvu treba da ostavimo svojoj deci.

Cilj nam je da sačuvamo život, dostojanstvo i naše reke - navodi jedan od inicijatora peticije.

Na specijalizovanoj stranici peticije24.com do utorka ujutro skupljeno je 304 potpisa za zaštitu reke Pčinje.

Inicijativa za spas Pčinje vodi se i na Fejsbuk stranici "Reka Pčinja i njena priroda".

ZAHTEVI

Peticijom za zaštitu reke Pčinje se izričito traži da se narodu kaže istina, a ispunjenje ostalih zahteva traži se bez odlaganja:

- Da nadležni izađu pred narod i stave na uvid sva dokumenta u vezi sa izgradnjom MHE na teritoriji opštine Trgovište; da stave na uvid sva dokumenta za izgradnju svih MHE i privatizacije vode i izvorišta i da kažu kakva je sudbina skrojena za ljude koji vekovima žive pored svojih voda - navodi se u tekstu zahteva.

Fotografija u sklopu teksta: Marko Mitrović

Najnovije vesti