Mini hidroelektrane na Jelašnici: Tončev u klin, Recko i Ministarstvo u ploču

Vranje/Surdulica - Dok vlasnik firme Tončev gradnja i predsednik Skupštine Surdulice Novica Tončev kaže da ima sve potrebne dozvole za gradnju mini-hidroelektrane (MHE) na reci Jelašnici i da je početak radova uredno prijavljen, u Ministarstvu građevine kažu da investitor ne sme da gradi objekte u tom području jer je tamo planirana izgradnja brane za vodosnabdevanje Vladičinog Hana, piše dnevni list Danas.

Meštani surduličkog sela Jelašnica pobunili su se revoltirani što su počeli pripremni radovi na izgradnji MHE.

Nju, navodno, gradi firma predsednika Skupštine opštine Surdulice koji je rekao da "postoji plan Ministarstva građevine za gradnju brane, ali da niko iz Ministarstva nije odgovorio na dopise koje je opštinska uprava slala".

- Treba da ih pitaš kojim dokumentima su nam rekli da poništimo tu dozvolu i zašto su bili gluvi na naše molbe.

I mene interesuje šta će vama da odgovori Ministarstvo, jer se o naše zahteve oglušilo – poručio je Tončev novinaru Južnih vesti, prenosi Danas.

Kako je ranije rekao, Ministarstvo građevine do sada nije naložilo Opštini da poništi dozvolu i investitor "Igis grin" iz Beograda, od koga je njegova firma otkupila dozvolu, uredno je prijavio početak radova.

Dok on tvrdi da nema odgovora iz Ministarstva građevine, Južnim vestima ubrzo su stigli odgovori iz Ministarstva na čijem je čelu Zorana Mihajlović, u kojima kažu da je Vlada Srbije 2017. godine usvojila Prostorni plan za područje posebne namene sliva akumulacije Jelašnica, gde Tončev gradnja namerava da gradi mini-hidroelektranu.

Njime su propisani "režimi zaštite i korišćenja prostora" na ovom području.

Propisano je da se u slučaju preklapanja zona sanitarne zaštite planirane akumulacije Jelašnica i zona zaštite i rezervisanja prostora za druge posebne namene "primenjuje stroži režim zaštite i korišćenja prostora".

- U 1. zoni planirane akumulacije (ukupne površine oko 18 ha) uspostavljen je režim strogog sanitarnog nadzora sa zabranom izgradnje novih objekata i postrojenja koji nisu u funkciji vodoprivrede, čuvanja i održavanja objekata planirane brane i akumulacije – odgovaraju iz Ministarstva.

Mini-hidroelektrana Jelašnica na istoimenoj reci ima građevinsku dozvolu za gradnju, dodaju, koje je donela Opština Surdulica, a Ministarstvo građevine ne može da kao drugostepeni organ poništi tu dozvolu jer su protekle više od dve godine od izdavanja.

Opština Surdulica je 2015. godine, pre propisivanja zabrane izgradnje, izdala građevinsku dozvolu.

U Prostornom planu područja posebne namene sliva akumulacije Jelašnica je navedeno da je Ministarstvo rudarstva i energetike 2010. godine izdalo saglasnost za izgradnju MHE Jelašnica, a da je Opština Surdulica 2015. godine izdala građevinsku dozvolu na katastarskim parcelama 4574 (reka Jelašnica) i 1679 (lokacija mašinske zgrade) u katastarskoj opštini Jelašnica – kažu u Ministarstvu građevine.

Dodaju da je Opština Surdulica trebalo da obustavi dalju aktivnost po izdatoj građevinskoj dozvoli, što nije učinila, posle usvajanja planskog dokumenta kojim je zabranjena izgradnja objekata u neposrednoj zoni zaštite.

- Investitor ne sme da gradi objekte čija je izgradnja zabranjena, jer izgradnja akumulacije Jelašnica predstavlja javni interes u cilju snabdevanja građana Vladičinog Hana sanitarno ispravnom vodom za piće, dok proizvodnja električne energije, u skladu sa zakonom, nije delatnost od javnog interesa – kažu u Ministarstvu.

U tom smislu, u ovom ministarstvu će preduzeti sve zakonske mere, dodaju, kako bi se obustavile dalje aktivnosti koje su u suprotnosti sa planskim dokumentom.

RECKO: Tončev neće da napravi MHE dok sam ja živ

Meštane surduličkog sela u protestu je podržao i predsednik vranjskog Dinama Dragan Antić, koji je rodom iz tog sela, a koji već ima istoriju sukoba u fudbalu sa Novicom Tončevim.

- Ne može da napravi hidroelektranu u Jelašnici dok sam ja živ i svi Jelašničani. On sam sebe laže, prvo je rekao kako je štetno graditi MHE, a sada on gradi. On ne sme da gradi, misli da, što mu je brat dobro pozicioniran, može da radi šta hoće. Celo selo je protiv njega, može da dobije kakve hoće dozvole, ali ne može da gradi – izričit je Antić.

Nakon što su mašine izašle na teren, građani su se okupili kako bi protestovali i zaustavili radove, a vlasnik Tončev gradnje kaže da to uopšte nije mehanizacija njegovog preduzeća, već mašine koje rade za Elektroprivredu Srbije.

- Nije ni početa gradnja te elektrane, već je put radio EPS za svoju elektranu koju treba da renovira, a ja sam ovde samo ubacio kosku za mog prijatelja Recka (predsednik Dinama iz Vranja Dragan Antić, prim. aut.) koji se upecao – kaže Tončev.

Ipak, meštani Jelašnice kažu da je taj put odavno završen, što je novinaru Južnih vesti potvrđeno i u surduličkom EPS-u.

- Taj je put završen, možete da dođete i proverite.

Hidro Tan firma iz Beograda je završila put i krenula sa radovima na svojoj elektrani.

Ovo radi neki podizvođač iz Surdulice, sređuje put za privatnu mini hidroelektranu – rečeno je u EPS-u.

Meštani Jelašnice prijavili su početak radova inspekciji Ministarstva građevine i očekuju da nadležni po hitnom postupku izađu na teren i spreče izgradnju.

Meštani su se okupili kako bi sprečili izgradnju MHE na Jelašničkoj reci revoltirani što je mehanizacija krenula sa radovima uprkos zabrani Ministarstva građevine.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti