Vulin u Vranju otvorio Regionalni centar za vanredne situacije FOTO

Regionalni centar za vanredne situacije u Vranju otvoren je u sredu u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Vulina.

On je na otvaranju istakao da su "vatrogasci-spasioci naši heroji, uvek spremni da ne pitajući za ličnu žrtvu, zaštite živote i imovinu naših građana".

Vulin je naglasio da država Srbija "intenzivno ulaže" u Sektor za vanredne situacije i da "slede još značajnija ulaganja u opremu i vozila za vatrogasce".

"Srbija ceni rad svih pripadnika MUP-a, a posebno naših vatrogasaca koji, neretko rizikujući svoj život, čine sve da naši sugrađani budu sigurni i bezbedni.

U svakom vanrednom događaju oni su tu, oni su oslonac, sigurnost, podrška", rekao je ministar.

Dodao je da, zahvaljujući odgovornoj i mudroj politici i ekonomskim merama, Srbija danas sposobna i ima sredstva da ulaže u jačanje i opremanje policije i vatrogasaca, u izgradnju i renoviranje policijskih objekata i vatrogasnih stanica, nabavku savremenih vozila i opreme.

"Srbija je danas u prilici da pomogne sebi i svojim građanima, ali i svima onima koji pomoć od Srbije zatraže.

Srbija je sposobna da u času nevolje pomogne i svojoj Republici Srpskoj, ali i Severnoj Makedoniji, Grčkoj, što smo i učinili prošlog leta usled nezapamćenih požara.

Srbija je danas spremna i opremljena da pomogne svima kojima pomoć u borbi sa prirodnim nepogodama bude potrebna", kazao je Vulin.

Vatrogasci-spasioci, rečeno je u Vranju, od početka godine intervenisali su 6.029 puta, od toga oko 5.000 intervencija bilo je na požarima, a njihovim zalaganjem i trudom spaseno je 246 osoba.

Vatrogasno-spasilački bataljon u Vranju je tokom prošle godine imao 1.207 intervencija i spasao 136 ljudi.

"Izgradnja Regionalnog centra za vanredne situacije u Vranju u mnogome će olakšati rad vatrogasaca-spasilaca i doprineti većoj efikasnosti, samo je deo naše velike zahvalnosti za sve što čine za državu i građane.

Nastavićemo da ulažemo u poboljšanje uslova rada i jačanje kapaciteta, jer ovi ljudi koji rade za građane Srbije, njihovu sigurnost i bezbednost, zaslužuju i mnogo više", poručio je ministar.

Regionalni centar u Vranju je jedan od kapitalnih projekata Ministarstva unutrašnjih poslova i u njemu će biti smešteni pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u tom gradu i Vatrogasno-spasilački bataljon u Vranju.

U sklopu ovog objekta biće i Nacionalni centar za obaveštavanje za južni i istočni deo Srbije.

Objekat je opremljen najsavremenijom opremom i trenažnim centrima i u njemu će se obavljati osnovna i specijalistička obuka novih pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica i druge obuke pripadnika Sektora za vanredne situacije.

Investicija je vredna oko 800 miliona dinara.

Najnovije vesti