VSS oglasio izbor predsednika za Osnovni sud u Surdulici

Vranje - Visoki savet sudstva (VSS) u ponedeljak 14. februara oglasio je izbor za predsednika Osnovnog suda u Surdulici i još nekoliko sudova u Srbiji.

Iz VSS-a su pozvali zainteresovane kandidate koji ispunjavaju uslove propisane članom 69. Zakona o sudijama da podnesu prijavu.

"Uz prijavu na oglas potrebno je da kandidat dostavi ličnu i radnu biografiju.

Kandidat za predsednika suda dostavlja i pisani program rada u kome iznosi svoje viđenje problema o funkcionisanju suda, način rešavanja problema i ideje za unapređenje rada suda", navodi se u oglasu VSS.

Za predsednika suda "može biti izabran sudija koji se nalazi na stalnoj sudijskoj funkciji u sudu istog ili višeg stepena, i koji ima izraženu sposobnost za rukovođenje i organizaciju poslova u sudu, a u skladu sa kriterijumima koje donosi Visoki savet sudstva.

Rok za podnošenje prijava je petnaest dana od dana objavljivanja oglasa u Službenom glasniku RS.

Iz VSS-a podsećaju da će "nedozvoljene, nepotpune i neblagovremene prijave Komisija tog saveta odbaciti zaključkom".

Poslednji dan za podnošenje prijava je 28. februar.

Aktuelna predsednica Osnovnog suda u Surdulici je Sanja Stojković.

Surdulički sud ima svoje sudske jedinice u Vladičinom Hanu i Bosilegradu.

Osim za sudrulički, oglas za predsednike sudova rapisan je u ponedeljak za više sudove u Pirotu i Prokuplju, dva osnovna beogradska i Osnovni su u Sjenici, te prekršajne sudove u Kraljevu i Loznici.

Nadležnost

U nadležnosti predsednika je da predstavlja sud i rukovodi sudskom upravom. Odgovoran je za pravilan i blagovremen rad suda. Predsednik suda obezbeđuje zakonitost, red i tačnost u sudu, nalaže otklanjanje nepravilnosti i sprečava odugovlačenje u radu, određuje branioca po službenoj dužnosti po azbučnom redu sa liste advokata koju dostavlja Advokatska komora, stara se o održavanju nezavisnosti sudija i ugledu suda i vrši druge poslove određene zakonom i sudskim poslovnikom, piše u opisu posla predsednika ovog suda.

Najnovije vesti