Vranju šest miliona od države za stalnu postavku Narodnog muzeja

Šest miliona dinara odobreno je iz Ministarstva kulture Narodnom muzeju u Vranju za projekat "Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak" koji podrazumeva inoviranje i vraćanje muzejske stalne postavke.

Gradonačelnik Slobodan Milenković kazao je da je grad, "nakon rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja, aplicirao za sredstva za unutrašnje uređenje stalne postavke.

- Ovo su veoma značajna sredstva koja će omogućiti vraćanje stalne postavke sa eksponatima iz etnološke zbirke iz perioda od 18. veka do današnjih dana.

Na taj način Narodni muzej biće potpuno uređen i predstavljaće reprezentativnu ustanovu kulture.

Ovim je Ministarstvo kulture još jednom pokazalo da brine o razvoju kulture našeg grada - izjavio je Milenković.

Novac za sanaciju muzeja, koja je prethodila ovome, Gradu Vranju je iz republičkog budžeta dodeljen 2017. godine u sklopu projekta „Grad Vranje – Gradskom kaldrmom“, kroz sufinasiranje programa ministarstva „Gradovi u fokusu“.

Međutim, time sanacija nije kompetno zaokružena, jer je ostalo da se vrati i inovira stalna muzejska postavka.

U januaru je, posle rekonstrukcije Muzej kuće Bore Stankovića, ona dobila novu stalnu postavku.

Sredstva su odobrena na konkursu Ministarstva kulture i informisanja "Gradovi u fokusu 2020".

ZGRADA IZ 18. VEKA

Pašin konak zdanje je koje je pred kraj 18. veka sagradio poslednji turski beg u Vranju Raif-beg Džinić. Sastoji se od Selamluka (zgrade u kojoj se danas nalazi Narodni muzej) u kome je nekada živeo muški deo porodice i koja je okrenuta prema ulici, i Haremluka, zgrade iste veličine u kojoj je bio smešten ženski deo porodice, okrenute prema zajedničkom dvorištu. Zgrade su otkupljene od pašinih potomaka i vlasništvo su grada Vranja, a u njima je krajem 19. i početkom 20. veka bila smeštena vranjska gimnazija. Od 1960. godine u zgradi Selamluka smešten je Narodni muzej grada Vranja.

Najnovije vesti