Večni dug prema Bori: Inovirana stalna postavka u kući slavnog pisca FOTO/VIDEO

Posle rekonstrukcije Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju ona od četvrtka ima i novu stalnu postavku koja je otvorena na prigodnoj svečanosti u dvorištu kuće najpoznatijeg Vranjanca.

Najveća vrednost nove stalne postavke je što ona sadrži dobar deo ličnih predmeta slavnog pisca.

Direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković naglasio je na otvaranju da je nova postavka stiže "nakon pola veka" ustanovljenja postavke u Borinoj rodnoj kući, te da je "muzej uspeo da na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta slavnog pisca".

- U protekle tri godine Narodni muzej Vranje i Muzej kuća Bore Stankovića su uz pomoć grada Vranja i njenog rukovodstva sa Slobodanom Milenkovićem na čelu, i uz svesrdnu pomoć resornog Ministarstva kulture i informisanja, realizovali više projekata u cilju očuvanja kompleksa Muzej kuće.

U 2017. godini Ministartvo kulture Republike Srbije na konkursu "Gradovi u fokusu" je za sanaciju kuće odvojilo 5 miliona dinara, a Grad Vranje oko 800.000.

Radovi su završeni tokom 2018. godine.

Te godine, početkom novembra, u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića otvorili smo Muzej kuću za posetioce - podsetio je Stamenković naglašavajući da je Narodno muzej u Vranju "čuvar kulturnog blaga Srpskog naroda ovog kraja i kulturni stožer našeg grada".

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović istakla je značaj očuvanja kulturnog nasleđa koje je između ostalog, oličeno u liku i delu Borisava Stankovića.

- Bora Stanković je svojim delima predstavio Vranje na najbolji mogući način, predstavio ljude, običaje, ali i doprineo očuvanju našeg dijalekta.

Zato smo se mi kroz projekte koje smo realizovali potrudili da se rekonstruiše i njegova kuća, ali i postavka originalnih eksponata.

Ništa od ovoga ne bi bilo realizovano da nismo imali podršku države - naglasila je Jović.

LEP GEST I VREDAN POKLON

Direktor Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju Zoran Najdić, na maloj svečanosti u dvorištu Borine kuće, na iznenađenje prisutnih objavio je da ta ustanova poklanja jedan od primeraka prvog izdanja "Koštane" iz 1902. godine iz legata koje je gradu u sredu 29. januara zaveštao Dragan Mininčić Ciga, Vranjanac koji decenijama živi u Beogradu, inače bivši direktor antikvarijata Srpske književne zadruge i Prosvete.

U programu otvaranje inovirane stalne postavke u Borinoj kući učestvovali su glumac Dragan Boža Marjanović i jedan od najpoznatijih interpretatora vranjske gradske pesme Branimir Stošić Kace.

Put do nove postavke u Borinoj kući vodio je preko projekta "Novo ruho Muzej kuće - osavremenjivanje stalne postavke Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju" koji je projektno finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade RS iz oblasti muzejskog nasleđa u 2019. godini.

Najnovije vesti