Više od 4 miliona isplaćeno zbog ujeda napuštenih pasa

Gradski pravobranilac grada Vranja Đurđica Đorđević izjavila je za Betu da je u 2018. grad vranje tužen zbog ujeda pasa 243 puta, uz jednu tužbu zbog ujeda mačke i tužbu zbog napada pasa na kokoške.

To je grad koštalo oko 4,5 miliona dinara.

Ona je precizirala da je u 2018. godini, kroz sudska poravnanja i presude, iz gradskog budžeta isplaćeno 609.025 dinara na ime glavnog duga, a na ime troškova postupka još 949.700 dinara.

Đorđević navodi da je Gradsko prvobranilaštvo u vezi sa tužbama građana zbog ujeda uglavnom napuštenih pasa u prethodnoj godini imalo i 116 predmeta sa zaključenim vansudskim poravnanjima, za koje je iz gradskog budžeta isplaćeno ukupno 2.400.500 dinara, odnosno prosečno po 19.000 dinara po predmetu.

Ona je istakla da jedino što lokalna samouprava za sada može da uradi da bi se smanjila sredstva iz budžeta koja se daju po ovom osnovu jeste to da većinu sporova sa građanima, zbog odštete zbog ujeda pasa, završi vansudskim poravnanjem.

- To je urodilo plodom, jer sada se mnogo više tih naknada štete završava mimo suda i nastojimo da se taj trend i nastavi.

S obzirom na to da na teritoriji grada Vranja živi oko 80.000 stanovnika, isplata od 4,5 miliona dinara godišnje zbog odštete samo zbog ujeda pasa je velika cifra - kazala je Đorđević.

Iz budžeta grada Vranja više od 8 miliona godišnje opredeljuje se za napuštene pse.

Polovina te sume ide za rešavanje problema pasa - uklanjanje sa ulica, čipovanje, sterilizaciju, ishranu u azilu.

Druga polovina namenjena je za isplatu odštete građanima zbog ujeda.

Međutim, svaki dinar namenjen za rešavanje problema napuštenih pasa je pod određenom sumnjom.

Građani sumnjaju kako se troši taj novac, lokalna vlast da građani zloupotrebljavaju mogućnost da tuže grad i traže odštetu, a ljubitelji životinja da se taj novac troši nenamenski i da se psi tretiraju nehumano.

PROTESTI

Zbog gradske odluke da se napuštenim psima iz Vranja tokom 2018. godine bavi beogradska firma "Avenija MB", pre godinu dana održani su protesti ispred zgrade Gradske uprave koje su organizovala udruženja za zaštitu životinja iz Vranja. Njihovi predstavnici smatrali su da bi za iste ili manje novce "bolje brinuli" o napuštenim psima iz svog grada. Protesti nisu urodili plodom, a psi su odvoženi u azil za pse u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Za te usluge prema odredbama ugovora, iz gradskog budžeta, "Aveniji MB" plaćeno je oko 4,5 miliona dinara, odnosno 3.360 dinara po psu. U ovom slučaju građani nisu kao razlog protesta navodili nemalu milionsku cifru za rešavanje problema sa psima, već sumnju da se životinje tretiraju nehumano, a da se sve to plaća iz budžeta grada.

Komentari

Svakodnevno vidjamo copore pasa na nasim ulicama,cak i u centru grada,niko se ne bavi tim problemom. Nadlezne sluzbe love cipovane pse od kojih uzimaju novac da bi ih vratili vlasniku.Da li je potrebno da rastrgnu nekoga pa da obrate paznju na taj veliki problem. Na stranu sto je velika sramota i ruglo za grad. Inace da ne budem lose shvacena,veliki sam ljubitelj zivotinja.

Najnovije vesti