Uskoro iz štampe izlazi knjiga pesama Vranjanke Aleksandre Jovanović

Nova knjiga Aleksandre Jovanović, mlade spisateljice i dramaturškinje iz Vranja, uskoro bi trebalo da ugleda svetlost dana.

Posle velikog uspeha, kojeg je u Srbiji i regionu ostvarila sa romanom Crna ptica, Aleksandra se sada ogleda na polju poezije.

Za njenu zbirku pesama pod nazivom Prsti u psećem krznu već je urađena korica i izlazak knjige iz štampe u izdanju Književne radionice Rašić očekuje se svakog časa.

Aleksandra pesme objavljuje od 2019. godine.

Izlazile su u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak.

Za neobjavljenu knjigu pesama Jagma, podsećanja radi, 2020. godine dobila je nagradu Mladi Dis.

Podsećanja radi, Aleksandra Jovanović je, iako veoma mlada, već pokupila veliki broj književnih nagrada.

Prošle godine nagrađena je na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara nagradom Sigridrug za najbolji tekst u monodrami Želja, koju je izvela glumica Milena Božić.

Ubrzo nakon toga osvojila je prvu nagradu na međunarodnom konkursu pod nazivom "Nastavi priču" u organizaciji neprofitnog udruženja Skribonauti u Hrvatskoj.

Nagrada joj je pripala za priču Jovanka, jednu od 159 kratkih priča pristiglih na ovaj konkurs, uglavnom iz regiona bivše Jugoslavije.

Za roman Crna ptica Aleksandri je u maju 2021. pripala književna nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Za isti roman je u januaru 2021. dobila nagradu Politikinog zabavnika.

Ona je, uz Danicu Bogojević (za roman Zagrli mesec), takođe bila nominovana za regionalnu nagradu Mali princ, koja se dodeljuje svake godine u okviru Susreta dečjih pisaca Vezeni most u Tuzli.

Njen roman Crna ptica našao se i među 200 najboljih na svetu prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library, koja se svake godine prezentuje na sajmu knjiga u Frankfurtu.

Crnu pticu Aleksandra je promovisala u oktobru 2020. u Vranju.

Krajem juna 2020. njoj je u Čačku uručena nagrada Mladi Dis (sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke) za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom Jagma, nastalu u vreme vanrednog stanja tokom pandemije koronavirusa.

Kao dramaturg angažovana je i u pozorišnom životu na relaciji Vranje - Beograd.

U Pozorištu Bora Stanković u Vranju radila je adaptaciju i dramatizaciju za predstavu Okamenjeno more (režija Stevan Bodroža) iz ovosezonske produkcije.

Profil

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti (FDU)u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Pohađa doktorske studije na FDU. Angažovana je kao dramaturg u više projekata. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" štampana je u zborniku Službenog glasnika, a 2020 je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra, ovenčan sa više nagrada. Taj roman preveden je na makedonski jezik. U 2022. objaviće knjigu pesama Prsti u psećem krznu.

Najnovije vesti