Premijerno izvedeno Okamenjeno more u vranjskom pozorištu FOTO/VIDEO

Posle tri odlaganja premijere predstave Okamenjeno more konačno su se kockice složile i glumci ansambla Pozorišta Bora Stanković u Vranju uspeli su da na najbolji način "iznesu na površinu" ovo pozorišno ostvarenje, koje je po istoimenom dramskom tekstu Velimira Vece Lukića, i delom po motivima Euripidovih Trojanki, režirao Stevan Bodroža.

Dvočasovna, dinamična i potresna saga o zbivanjima tokom pohoda na Troju u velikoj je meri tragedija žena - žrtava rata.

Vranjski ansambl, uz pomoć reditelja Bodrože, na jedan intrigantan način bavi se temom slabih i poniženih koji, kada to zatreba, pokazuju da ipak mogu biti jaki, i da mogu da uspostave ravnotežu između pravde i nepravde.

Pred likovima u ovoj predstavi je težak izbor - ima li smisla živeti u svetu u kome ne postoji čast, samilost, u svetu rata i nasilja, posebno nasilja muškaraca nad ženama.

"Nismo bili učtivi u pristupu toj temi, nismo to uvijeno predstavili, već smo hteli da iskažemo brutalnost odnosa prema ženama u ratnom stanju.

Generalna poruka predstave je jedna velika opomena - opomena protiv rata, protiv mizoginije, protiv tretiranja žene kao slabijeg pola u bilo kom smislu", rekao je Bodroža nakon premijere.

Glumica Leskovačkog narodnog pozorišta Petra Dimitrijević postala je deo glumačke podele nakon povrede jedne od glumica matičnog ansambla i otkazivanja druge zakazane premijere.

Kao i ostali glumci u predstavi se pojavljuje u dve uloge - tumači Helenu i Klitemestru.

"Poznajem ovaj ansambl, često sam bila u ovom pozorištu, ali nikada nisam radila sa njima.

Jedan popreki pogled nisam doživela tokom rada na predstavi, svi su mi bili podrška i zahvaljujući njima i reditelju Stevanu Bodroži uspela sam, čini mi se, da napravim dobar rezultat i ulogu kakvu sam priželjkivala", rekla je Dimitrijević.

Ona je novinarima kazala da u predstavi ima primesa mitologije, ali da ona zapravo razbija neke mitove.

Glumac matičnog ansambla Marko Petričević, koji u predstavi igra Agamemnona, kao jedan od najvećih kvaliteta ove predstave izdvaja kolektivnu igru.

"Takođe, svi aspekti predstave - scenografija, kostim, muzika, svetlosni efekti - podignuti su za nekoliko stepenica više nego što je to inače bilo u nekim našim prethodnim predstavama.

Mislim da smo uspeli u tome da sve što čini jedno pozorišno ostvarenje bude na najboljem mogućem nivou", smatra Petričević.

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović podsetio je da prisustvo premijeri Zorana Karajića, selektora festivala Joakim Vujić, te Milivoja Mlađenovića, selektora Sterijinog pozorja, pružaju uveravanje da ova predstava u startu izaziva pažnju i da bi ovo pozorišno ostvarenje moglo da bude selektirano za ove i još neke ugledne domaće festivale u periodu koji dolazi.

Radonjić: Dobra iskustva sa vranjskim ansamblom

Teatrolog dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, rekao je da odlično poznaje i intenzivno prati rad vranjskog pozorišta u poslednjih dvadesetak godina.

"Sjajno je što je pozorište dobilo novu zgradu i što su sada uslovi za rad natprosečni, ali ja sam vranjski teatar pratio i dok je bio izmešten u Dom Vojske - i tada pravili sjajne predstave", naveo je Radonjić u izjavi medijima.

Sjajan posao u pripremi Okamenjenog mora je iza dramaturškinje iz Vranja Aleksandre Jovanović, koja je uradila adaptaciju i dramatizaciju ovog pozorišnog diptiha, Milice Bajić Đurov, koja je kreirala impozantnu scenografiju, kostimgorafkinje Milice Kolarić, kao i profesorke iz Skoplja Krenare Nevzati Keri, zadužene za scenski pokret.

Uloge

Hekaba/Agamemnon - Žetica Dejanović
Kasandra/Ifigenija - Kristina Janjić Stojanović
Andromaha/Ahil - Milena Stošić
Helena/Klitemestra - Petra Dimitrijević k.g./Jelena Filipović
Trojanka 1/Menelaj - Radmila Đorđević
Trojanka 2/Kalhas - Jelena Filipović/Tamara Stošić
Trojanka 3/Vojnik i Glasnik - Anđela Vlajković

Heleni

Menelaj - Bojan Jovanović
Agamemnon - Marko Petričević
Kalhas - Marko Nikolić
Vojnik - Dragan Živković

Najnovije vesti