Ukinuta presuda Vranjancu Saši Cvetanoviću za ubistvo Nikole Bojovića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu članovima grupe kojima se sudilo za ubistva Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, i Miloša Vidakovića, te naložio novo suđenje.

Sud je naveo da je Milošu Vojnoviću i Saši Cvetanoviću, Vranjancu optuženom za neposredno izvršenje dela ubistva Nikole Bojovića, pritvor produžen do dalje odluke prvostepenog suda.

U obrazloženju se navodi da je sud pogrešno utvrdio činjenice i nije jasno obrazložio zbog čega nije prihvatio svedočenje Vojnovića, člana grupe koji je priznao delo i ispričao sve što zna.

- Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, nedovoljno razjašnjena i doneta na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju - tvrdi se u obrazloženju beogradskog Apelacionog sud.

U obrazloženju sud navodi više razloga za donošenje ovakve odluke – da u presudi sudija Vladimir Duruz nije utvrdio koliko je članova brojala kriminalna grupa, kao ni ko su joj bile vođe.

- Ukoliko se radi o neutvrđenom broju nepoznatih lica, kao pripadnika organizovane kriminalne grupe, ne može se utvrditi kako je izveden zaključak da je uopšte nastala organizovana kriminalna grupa koja mora imati najmanje tri pripadnika - piše u obrazloženju.

PRVOSTEPENA PRESUDA NA 35 GODINA

Presuda u ovom slučaju doneta je u aprilu. Njome su za ubistvo Nikole Bojovića bili su osuđeni Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić na 35, odnosno 30 godina zatvora. Miloš Vojnović je priznao da je ubio Miloša Vidakovića i ispričao tužilaštvu sve što zna o grupi. Na osnovu sporazuma osuđen je na deset i po godina, dok je Slaviša Novaković kao njegov saučesnik dobio 35 godina zatvora. Miloš Delibašić bio je oslobođen svih optužbi iako je Vojnović ispričao da je on bio vođa grupe i da je naredio ubistvo Vidakovića.

Jugoslav Cvetanović,mlađi brat Saše Cvetanovića, ubijen je u 31. godini života, u septembru 2017. u centru Vranja sa tridesetak hitaca.

Na ugroženu bezbednost Jugoslava Cvetanovića, tokom suđenja, ukazivao je njegov brat Saša.

- Molim vas da pozovete mog brata da svedoči dok je još živ.

Kako se stvari dešavaju, ubijaju se advokati i ostali, pozovite ga što pre da sve objasni.

Njemu je iskaz na osnovu kog je napisano pola optužnice uzet na prevaru - govorio je Saša Cvetanović sudskom veću.

Novo suđenje, prema najavama, počeće 2019. godine.

OPTUŽNICA

U julu 2016. podignuta je optužnica protiv grupe koja je označena odgovornom za ubistva Nikole Bojovića, Miloša Vidakovića, kao i za pripremu još četiri likvidacije. Kao vođe grupe označeni su Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić. U optužnici se navodi da je ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu 2013. godine naručio Šaranović "iz koristoljublja i bezobzirne osvete", želeći da se osveti za ubistvo brata Branislava ubijenog u oktobru 2009. Direktni izvršilac je, kako piše u optužnici, Saša Cvetanović, navodno zvani "Pitbul".

UHAPŠEN DELIBAŠIĆ

Miloš Delibašić, kome je nedavno ukinuta presuda kojom je bio oslobođen od optužbi da je zajedno s pokojnim Slobodanom Šaranovićem organizovao kriminalnu grupu i njene pripadnike podstrekavao da ubiju brata Luke Bojovića, Nikolu, 2013. godine u Beogradu kao i Miloša Vidakovića u Budvi iste godine, je uhapšen, objavio je u subotu uveče dnevni list Blic u svom elektronskom izdanju. Prema nezvaničnim navodima, njemu je, na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon hapšenja određen pritvor za isto krivično delo za koje je bio ranije optužen.

Najnovije vesti