U Višem sudu samo dva predmeta stariji od 10 godina (VIDEO)

Prema datumu prijema inicijalnog akta u Višem sudu u Vranju u prvostepenoj materiji postoji 124 stara predmeta, od čega su 2 predmeta starija od deset godina, jedan u parničnoj, jedan u krivičnoj materiji, saopštava predsednica ovog suda Dragan Ilić Makrović.

- Za dva predmeta starija od deset godina u prvostepenoj materiji, dali smo nalog da moraju biti okončani do kraja februara ove godine.

Kada je reč o predmetima "starosti" od 5 do 10 godina, u prvostepenoj materiji njihov ukupan broj je 21.

Deset ih je u parničnoj, a jedanaest u krivičnoj materiji - kaže Ilić Marković.

U okviru mera za rešavanje starih predmeta u Višem sudu je 14. januara ove godine donet "Program rešavanja starih predmeta" (Posl. broj Su I -1-2/2019) s ciljem da se u najkraćem roku "reše predmeti dugog trajanja, kako prvostepenog, tako i drugostepenog postupka i uvede primena mera radi blagovremenog obavljanja poslova u sudu".

Program je zasnovan na smernicama koje su date u jedinstvenom programu rešavanju starih predmeta u Republici Srbiji, na odredbama Sudskog poslovnika i odgovarajućim pozitivnim pravnim propisima iz oblasti uređenja sudova i o sudijama kao i na poštovanju rokova propisanih procesnim zakonima.

- Radi uspešnijeg rešavanja starih predmeta, sudijama je naloženo da svakog meseca podnose izveštaje o broju predmeta iz svoje materije u kojima postupak traje preko 5 godina, računajući od dana podnošenja inicijalnog
akta, kao i o fazi postupka u kojima se ti predmeti nalaze - navodi Ilić Marković.

Sudijama je pisanim naredbama naloženo da po predmetima starijim od 2 godine započnu rad najkasnije do kraja 2018. godine, a da u ostalim predmetima koji su stariji od 5 godina, "jednom mesečno zakazuju suđenja i preduzimaju sve mere u cilju što hitnijeg rešavanja istih", dodaje predsednica suda.

Ostala 32 stara predmeta

Ako se posmatra godišnji izveštaj za 2018. godinu, Viši sud u Vranju je na dan 1. januar 2018. imao ukupno nerešenih 7.262 predmeta, od toga 80 starih predmeta.

Tokom godine primljeno je 9.325 predmeta, od toga 8.049 novih, te je ovaj sud imao ukupno u radu 16.587 predmeta.

Rešeno je 13.398 predmeta, od toga 118 starih predmeta, a ostalo je nerešeno na kraju izveštajnog perioda 3.189 predmeta, od toga 32 stara predmeta, s tim što se stari predmeta računaju od datuma prijema u sudu.

BROJKE

Predmeti stariji od 3 do 5 godina, su u ukupnom broju od 44 i to 37 predmeta u parničnoj materiji, 6 u krivičnoj materiji i po jedan predmet u materiji "R" i "Reh" (oznake za predmete rehabilitacija).

Predmeti stariji od 2 do 3 godine, u parničnoj materiji 32 predmeta, u krivičnoj materiji 19 predmeta, po 2 predmeta u materiji "R" i "P-uz" (parnični predmeti) i jedan premdet u materiji "Reh".

U prvostepenoj materiji, dakle, i to u materiji "P", ima ukupno 26 predmeta starija od 2 do 3 godine, 36 predmeta starija od 3 do 5 godina, 9 predmeta starija od 5 do 10 godina i 1 predmet stariji od 10 godina.

U materiji "P1", 6 predmeta su starija od 2 do 3 godine. U materiji "P2", 1 predmet je stariji od 3 do 5 godina i 1 od 5 do 10 godina.

U materiji "K" (krivica), 19 predmeta je staro od 2 do 3 godine, 6 predmeta od 3 do 5 godina , 11 predmeta od 5 do 10 godina i 1 predmet preko 10 godina.

U materiji "R" 2 predmeta su stara od 2 do 3 godine, 1 od 3 do 5 godina.

U materiji "Reh", 1 predmet je star od 2 do 3 godine i 1 predmet od 3 do 5 godina.

U materiji "P-uz" 2 predmeta su stara od 2 do 3 godine.

Najnovije vesti