U tužilaštvu se predomislili u vezi sa pretnjama smrću novinaru Ismailjiju: Naložen nastavak krivičnog gonjenja

Slučaj pretnji smrću novinaru Jetonu Ismailjiju iz Velikog Trnovca ponovo je aktivan, nakon što su u Osnovnom tužilaštvu (OJT) u Vranju njegovu pritužbu na odbačaj krivične prijave protiv dva muškarca iz okoline Bujanovca ocenili kao "osnovanu i preuranjenu", te je rešenje o odbačaju krivične "stavljeno van snage i naložen je nastavak krivičnog gonjenja".

Ovo je iz OJT obrazloženo u odgovorima na pitanja redakcije Vranje News postavljena u sredu 9. februara, u vezi sa statusom predmeta KT.br.387/20-1.

Podsećanja radi, OJT u Vranju je još 29. januara 2021. godine (pre godinu dana) odbacilo krivičnu prijavu protiv dvojice muškaraca iz okoline Bujanovca, prethodno osumnjičenih da su navodno pretili porodici Jetona Ismailjija, urednika bujanovačkog portala Folonline.

Ismailji, koji živi u Velikom Trnovcu i tvrdi da su on i porodica žrtva pretnji koje zaista postoje, tu odluku OJT je u dopisu medijima pre nekoliko dana nazvao "sramnom" i najavio da će "ići do kraja dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu", tražeći pomoć od najviših funkcinera Srbije i stranih diplomatskih misija.

Podozrenje u časno postupanje državnog organa kod Ismailjija je izazvala informacija da je krivična prijava protiv osoba koje je policija prijavila po službenoj dužnosti za te pretnje "odbačena krajem januara 2021. godine", a da godinu dana niko nije našao za shodno da ga o tome obavesti.

Podsećanja radi, policija je sredinom avgusta 2020. godine, po službenoj dužnosti, podnela krivične prijave protiv oca i sina osumnjičenih da su, dok je Ismailji bio odsutan, došli u njegovu kuću i Ismailijevoj supruzi uputili uvrede i pretnje smrću u prisustvu troje maloletne dece.

Ismailji je pre nekoliko dana zatražio tada da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal, što pre rasvetli i tri slučaja pretnji koje je prijavio policiji prošle godine a, kako kaže, "u vezi su sa gorepomenutim slučajem", tražeći da se protiv osumnjičenih "podnesu krivične prijave".

"Obaveštavam širu javnost da ću u ovom slučaju ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu", zaključio je tada Ismaili.

Usledila je reakcija tužilaštva i preokret u ovom slučaju.

Očekuje se nastavak istrage.

Najnovije vesti