Novinar iz Trnovca traži da se preispita rešenje tužilaštva o odbačaju prijava za pretnje smrću

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju odbacilo je krivičnu prijavu protiv dvojice muškaraca iz okoline Bujanovca, prethodno osumnjičenih da su pretili porodici Jetona Ismailjija, urednika bujanovačkog portala Folonline.

Ismailji, koji živi u Velikog Trnovcu i tvrdi da su on i porodica žrtva pretnji koje zaista postoje, tu odluku naziva "sramnom" i kaže da će "ići do kraja dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu".

Podozrenje u časno postupanje državnog organa kod Ismailjija izaziva informacija da je krivična prijava protiv osoba koje je policija prijavila po službenoj dužnosti za te pretnje "odbačena krajem januara 2021. godine", a da on o tome nije obavešten.

Tačnije, dobio je informaciju iz OJT "sa godinu dana zakašnjenja", tek pošto je podneo zahtev vranjskom tužilaštvu interesujući se u kojoj se fazi predmet nalazi.

Podsećanja radi, policija je sredinom avgusta 2020. godine po službenoj dužnosti podnela krivične prijave protiv oca i sina osumnjičenih da su, dok je Ismailji bio odsutan, došli u njegovu kuću i Ismailijevoj supruzi uputili uvrede i pretnje smrću u prisustvu troje maloletne dece.

Ismailji je ubeđen da je u obrazloženju ove odluke zamenik tužioca, navodno, "izbegao činjenice koje su očigledne" i, kako kaže, "samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih doneo ovu skandaloznu odluku".

Ismailjiju je čudno da u tužilaštvu "nikada nisu uzeli u obzir upad osumnjičenih" u njegovu kuću "i pretnje koje su upućivane supruzi".

"Ali tužilac priznaje laži osumnjičenih da su oni, navodno, bili samo u blizini moje kuće.

Čak i da je to tačno, zamenik tužioca nije se upitao - šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće?

Ova odluka tužioca je sumnjiva jer iza nje sigurno stoji određena pozadina koja podrazumeva da postoje i druge implikacije u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti.

Na ovakav zaključak uverava me i činjenica da me zamenik tužioca nije blagovremeno obavestio o odluci, kako je to zakonom predviđeno, već je to učinio sa zakašnjenjem od godinu dana, tek nakon mog zahteva za pružanje informacije o predmetu", navodi Ismaili.

On smatra da u tom postupku "postoji povreda" zakonskih odredbi.

"Imajući u vidu sve navedene činjenice, pozivam sve državne instance, predsednika republike, premijera, Ministarstvo pravde, Državno veće tužilaca i druge da se pozabave mojim slučajem.

Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci budu kažnjeni.

S posebnim akcentom pozivam kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključujući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu, ali i drugih, umešanih u ovaj proces.

Pozivam strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, da se stave u moju odbranu, ali i svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama tužilaštva i sudova.

Takođe, tražim da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal, što pre otkrije tri slučaja pretnji koje sam prijavio policiji prošle godine, a vezane sa istim gorepomenutim slučajem, i da protiv osumnjičenih podnese krivične prijave.

Na kraju, obaveštavam širu javnost da ću u ovom slučaju ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu", zaključuje Ismaili.

Najnovije vesti