U sredu na BPD: Ako dugo gledaš u ponor Novopazarskog pozorišta

Predstavom Ako dugo gledaš u ponor, po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića i izvođenju glumaca Regionalnog pozorišta Novi Pazar, u Vranju će u sredu biti okončan takmičarski program u okviru 41. Borinih pozorišnih dana.

Roman Enesa Halilovića Ako dugo gledaš u ponor se zasniva na isinitim savremenim događajima u Novom Pazaru.

Ovo je romansirani oblik psihološkog istraživanja društva na bazi studije slučaja lične istorije jedne siromašne devojčice do njenog punoletstva.

Jedan lokalni problem pokazuje se kao globalni fenomen.

Nasleđe ima primat nad pravdom, imovina nad istinom, posed nad slobodom.

Nasleđeni ekonomski status postaje sudbina; pripadnost klasi siromašnih postaje prokletstvo.

Ova predstava je ogledalo društva i njegovih normi.

„Svako je talac hleba koji jede i nema.
I nema toga što usta neće slagati radi hleba.
Zašto nema hleba za sve, kad ga ima za sve?
Hleba nema, da bi imalo laži?
Tako ubogi, ako se boje da se ubiju,
Postaju saučesnici svojih dželata.
Žrtve postaju saučesnici svojih dželata.
Niko nije slobodan dok ropski mi živimo.
Niko od vas nije slobodan čovek,
Dok pored njega žive robovi kao što sam ja.“

Predstava Ako dugo gledaš u ponor proglašena je za najbolju predstavu u celini na ovogodišnjem 66. Sterijinom pozorju.

Na istom festivalu dobila je nagrade za najbolju muziku, za glumačko ostvarenje, za najbolju mladu glumicu i specijalnu nagradu za režiju.

O reditelju

Zlatko Paković (rođen u Valjevu 1968. godine) je pisac i pozorišni reditelj. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu. Objavio je zbirku pesama Dnevnik pevanja i romane: Soba za jedan krevet i Zajednički pepeo, kao i knjige eseja Anatomija nacionalističkog morala i O autoritarnoj savesti i više drama. Objavio je više od hiljadu kritičkih tekstova u dnevnim i nedeljnim
novinama. Dobio je nagradu „Desimir Tošić“ za publicistiku 2010. godine. Pored dokumentarnih serija i filmova, režirao je i neke od brojnih predstava, kao što su: Srebrenica, Kad mi ubijeni ustanemo, Ubiti Zorana Đinđića, Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad, Don Kihot ili Šta su vetrenjače i Odakle vetar duva i druge. Na 66. Sterijinom pozorju 2021. godine dobio je specijalnu nagradu za režiju predstave Ako dugo gledaš u ponor.

U predstavi kao "glumci-dramaturzi" igraju Anđela Marić, Lemana Biroš, Sandra Miljković, Rifat Rifatović, Dušan Živanić, Haris Šećerović i Vahid Džanković.

Kompozitor je Božidar Obradinović, a ostala umetnička i autorska rešenja potpisuje reditelj Zlatko Paković.

Predstava traje sat i dvadeset pet minuta.

Nagrade

Žiri za dodelu nagrada čine reditelj Vladimir Lazić, glumica Milena Pavlović i teatrolog Zoran Maksimović. Dodeljuje se pet nagrada - za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku i žensku ulogu, dok će najboljoj predstavi prema glasovima publike dodeljivati nagrada sa imenom utemeljivača festivala i nedakadšnjeg upravnika pozorišta u Vranju Radoslava Radivojevića. Nagrade se sastoje od statue sa likom Borisava Stankovića i novčanog dela. Kada je reč o glasovima publike od dosad izvedenih predstava Pučina je dobila prosečnu ocenu 4,83, Ana Karenjina 4,78, Ivanovo samoubistvo 4,00, a predstava 64 dobila je 4,79. Odluka žirija i najbolja predstava po mišljenju publike biće poznati u sredu kasno uveče.

Takmičarski program Borinih pozorišnih dana trebalo je da počne u petak uveče, ali je predstava Nečista krv Narodnog pozorišta u Beogradu odložena zbog bolesti člana ansambla.

U subotu uveče odigrana je predstava Pučina beogradskog JDP-a, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Egon Savin, u nedelju Ana Karenjina Lava Tolstoja u režiji Dejana Projkovskog, u ponedeljak Ivanovo samoubistvo u režiji Davida Alića, a u utorak komad 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović (Atelje 212).

Posle komada komad 64 u sredu će na programu biti predstava Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića.

Njome će se završiti takmičarski program.

Poslednjeg dana festivala 28. oktobra, u čast nagrađenih i van konkurencije, nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić.

Sve predstave počinju u 20 časova.

Najnovije vesti