Evo ko će činiti žiri za dodelu nagrada na Borinim pozorišnim danima

Žiri za dodelu nagrada na 41. Borinim pozorišnim danima činiće pozorišni reditelj Vladimir Lazić, glumica Milena Pavlović Čučilović i teatrolog Zoran Maksimović.

Ovu informaciju potvrdio je za Vranje News umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović.

Reditelj Vladimir Lazić rodom je iz Zaječara, a živi i radi u Beogradu. Režiju je diplomirao na FDU u Beogradu u klasi profesora D. Đurkovića i S. Saletovića. Od 1972. učestvuje u dramskim radionicama i sarađuje sa alternativnim trupama u najrazličitijim istraživanjima – od klasičnih radionica do ekstremnih iskušenja. Jedan je od osnivača Indeksovog pozorišta. Bio je umetnički direktor i upravnik Pozorišta Sterija u Vršcu i Pozorišta Zoran Radmilović u Zaječaru. Godine 1996. osnovao je Art studio "R" Zaječar - Beograd. Potpisao je više od 120 pozorišnih ostvarenja, od kojih je za 20 dobio nagrade za režiju. Najznačajnije predstave su mu Cigani lete u nebo, Ženidba i udadba, Ljubavnik velikog stila itd. Režirao je igrane TV serije Tajne običnih stvari, idealne veze, Kad na vrbi rodi grožđe, Sinđelići...

Glumica Milena Pavlović Čučilović, najpoznatija je po ulozi Marine u filmu Mi nismo anđeli. Rođena je u Beogradu i filmska je, televizijska i pozorišna glumica. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Igra u pozorištu, na filmu i televiziji. Popularnost je stekla ulogom Marine, nespretne devojke u filmu Mi nismo anđeli iz 1992. godine gde je igrala glavnu ulogu. Ćerka je režisera Živojina Pavlovića i novinarke i književnice Snežane Lukić.

Dr Zoran Maksimović je teatrolog, istoričar i urednik rodom iz Sremske Mitrovice. Bio je kustos i direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine od 2002. do 2017. godine. Drži predavanja o pozorištu, teatrologiji i muzeologiji, piše predgovore i tekstove za stručne knjige. Autor je oko dvadeset muzeološko-teatroloških izložbi u Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji i Republici Srpskoj. Bio je urednik oblasti za pozorište i film enciklopedijskog zbornika Znamenite ličnosti Srema (Filozofski fakultet u Novom Sadu, Muzej Vojvodine i Muzej Srema, 2000‒2003). Član je i uredništava Almanaha pozorišta Vojvodine (od 2002), Vojvođanske scene (2003‒2005) i Zbornika za scenske umetnosti u muziku Matice srpske (od 2016).

Okrugle stolove nakon predstava tokom trajanja festivala vodiće dramaturg Goran Ibrajter (biografiju pročitaj OVDE).

Podsećanja radi, od ove godine prvi put se u okviru festivala Borni pozorišni dani u Vranju uvodi takmičarski karakter u pravom smislu te reči i stručni žiri.

Do ove godine o predstavama je jedino glasala publika i na osnovu tih glasova na kraju je neformalno proglašavana najbolja predstava festivala.

Od predstojećeg festivala, koji će početi 22. oktobra, dodeljivaće se nagrade sa imenom "Borisav Stanković" i to u pet klategorija - za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu, a peta će biti nagrada publike koja će nositi ime "Radoslav Radivojević", po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču ovog festivala.

Nagrade će se sastojati od plakete i novčanog dela.

Cene ulaznica

Na sednici Organizacionog odbora festivala u utorak potvrđeno je da će cena ulaznice za svaku pojedinačnu predstavu biti 800 dinara, a kompleta karata za svih sedam predstava 4.000 dinara. Karte će se prodavati na biletarnici Pozorišta Bora Stanković.

Takmičarski program

Takmičarski program i festival Borini pozorišni dani počeće u petak 22. oktobra predstavom Nečista krv, u izvođenju glumaca beogradskog Narodnog pozorišta. Scenirao Nečiste krvi potpisuje Maja Todorović, a režiju Milan Nešković, dok će glavne uloge tumačiti Jovana Stojiljković, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić i Nela Mihailović. Pučina po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju ekipe beogradskog JDP-a i režiji Egona Savina biće odigrana u subotu 23. oktobra. U predstavi između ostalih igraju Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović i dr. U nedelju 24. oktobra na programu će biti komad Ana Karenjina Novosadskog pozorišta (predstava traje tri sata), po motivima istoimene knjige Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. U ponedeljak 25. oktobra Gradsko pozorište "Semberija" iz Bijeljine odigraće Ivanovo samoubistvo, četvoročasovnu predstavu (uz tri pauze) rađenu po motivima Čehova u režiji Davida Alića. Pozorišnim komadom 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović predstaviće se u utorak 26. oktobra glumci beogradskog Ateljea 212. Predstava Ako dugo gledaš u ponor Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića biće izvedena pretposlednjeg dana manifestacije. Poslednjeg dana festivala 28. oktobra u čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić. Sve predstave u okviru festivala počeće u 20 časova. Ovogodišnji slogan festivala je "Od Sofke do Nejre".

Najnovije vesti