U Specijalnoj bolnici u Surdulici mesta za 63 pacijenta

Vranje - Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja pored dve COVID bolnice u Vranju koje su potpuno popunjene i u kojima je smešteno oko 140 pacijenata sa težim oblikom upale pluća, obezbeđeno je još 63 mesta u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici, javlja Danas pozivajući sa na potvrdu ove informacije od nadležnih u toj ustanovi.

Direktor surduličke bolnice Saša Kostić rekao je za taj list da će ukupan kapacitet sa „redovnim pacijentima i onim iz ove vanredne situacije biti maksimalno 140“.

- Nakon dezinfekcije prostorija koje je uradio Zavod za javno zdravlje u Vranju, počeo je prijem pacijenata sa područja sedam opština Pčinjskog okruga – precizirao je Kostić.

On je naveo da će „biti potrebna i pomoć u lekarskom osoblju u skladu sa razvojem situacije vezano za COVID-19“.

– U bolnici radi devet lekara specijalista, a očekujemo da dobijemo ispomoć od naših kolega iz drugih zdravstvenih ustanova sa juga Srbije, zašta će nam biti potrebno još toliko lekara – naveo je Kostić.

U Specijalnoj bolnici u Surdulici nemaju respiratore jer, kako objašnjava Kostić, „ti uređaji su namenjeni pre svega kliničkim centrima koji se bave tercijarnom zdravstvenom zaštitom“.

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici godinama važi za ustanovu od ugleda u lečenju plućnih bolesti kod pacijenata sa područja jugoistočne Srbije.

Najnovije vesti