U nedelju uveče na Trgu Staniše Stošića - vranjski merak i pesme na mesečini

Branimir Stošić Kace, Grupa Izvor, Slobodan Cobi Jovanović i Petar Mitić Pepi nastupiće u nedelju u glavnom programu drugog dana sedamnaestih Dana Vranja.

Oni će se od 20 časova predstaviti vranjskoj publici na Trgu Staniše Stošića, na platou ispred Narodnog muzeja u Vranju u okviru tematske večeri tradicionalne i nešto modernije muzike pod nazivom "Vranjski merak - pesme na mesečini".

Branimir Stošić Kace potiče iz stare vranjske porodice, porodice čuvara muzičkog nasleđa svojih predaka i starog Vranja, posebno starih vranjskih pesama.

Svi su bili pevači - deda, nana, otac, majka i stric Predrag Stošić, koji je u periodu 1949-1950 snimio desetak pesama za Zvučni arhiv Radio Beograda.

Branimir Stošić Kace takođe je snimao trajne snimke za Zvučni arhiv Radio televizije Srbije.

Imao je nekoliko solističkih koncerata i bio učesnik brojnih manifestacija i festivala narodne muzike na kojima je osvajao laskava priznanja.

Vranjski vokalni-instrumentalni sastav Izvor postoji sedamnaest godina i bavi se čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, ali prvenstveno Srba, odnosno južnih Srba, a ponajviše Vranjanaca na starim instrumentima.

Njihova interpretacija tradicionalnih pesama uobličena je na iskustvu u radu na sakupljanju terenskih audio-snimaka u gradskoj sredini Vranja i okolnim nepristupačnim planinskim oblastima.

Aranžmani "Izvora" urađeni su u skladu sa standardima orkestara narodnih instrumenata južnog dela Balkana i delimično, koliko je to instrumentarijum grupe dopuštao, čalgijskih orkestara.

Kvalitetu izvođenja veoma doprinose transformacije solističke glasovne boje i izraza, u zavisnosti od karaktera i etnosa pojedinih pesama.

Sastav čine Ivana Tasić Mitić (glas, daire), Katarina Dimić (tambura, saz), Dalibor Mladenović (kaval), Dejan Dimić (tambura) i Boban Mitić (tapan, tarabuka, bendir).

Slobodan Cobi Jovanović neguje opus starih, kroz vreme potvrđenih pesama vranjskog područja, trudeći se da ih izvodi vrlo izražajno, sa dikcijom koja odgovara vranjskom dijalektu.

Jedan je od retkih Vranjanaca danas (iz rodnog grada u Šumadiji prešao je, već sa pet godina, u očevo Vranje) koji nosi duh autentičnosti, a on lično rado ističe da je bio dobar prijatelj sa Stanišom Stošićem i da ga je upravo Staniša nagovorio da se, osim harmonikom, bavi i pevanjem.

Cobi je riznica vranjske pesme i znanja o istoj.

On je uzor, pa i učitelj mlađima, kao na primer Ivani Tasić Mitić, vokalnoj solistkinji Izvora i solistkinji Radio Beograda.

PETAR MITIĆ PEPI

Na kraju muzičkog programa planiranog za nedelju, koji će po momentu nastanka pesama malo iskočiti iz okvira tradicionalnog, nastupiće Vranjanac Petar Mitić Pepi. Pepi je vranjski i srpski pop–folk pevač, rođen 1986. godine u Vranju. Muzičku karijeru započeo je u takmičenju "Zvezde Granda", na nagovor majke i brata. U Zvezdama Granda takmičio se 2011. godine i stigao je do kruga pre velikog finala. U dosadašnjoj karijeri izbacio je nekoliko pesama, od kojih su neki postali hitovi koji se slušaju i dan danas, a to su Gas do daske, duet sa Mega bendom pod nazivom Ti živote moj i druge.

Sajmovi i pozorište

U nedelju će, takođe, tokom čitavog dana građani u Gradskom parku moći da posete Etno sajam i Salon knjiga, te Letnji atelje u organizaciji Narodnog univerziteta u Vranju. Otkazana je predstava Kepler 452-B vranjskog teatra planirana za nedelju od 18 časova zbog bolesti glumca. Pre muzičke večeri, od 19 časova na Trgu Staniše Stošića biće održano književno veče vranjskog pesnika i aforističara Nenada Marića, na kojem će biti promovisane knjige Tanka ivica reči i Perje i somot.

Najnovije vesti