Prvi solistički koncert Ivane Tasić FOTO/VIDEO

Vranjanka Ivana Tasić, vokalna solistkinja iz Vranja koja se proslavila kao solo pevač, ali i članica grupe Izvor, održala je u sredu uveče prvi solistički koncert i to baš u svom rodnom gradu.

Ivana je publici u Vranju još jednom pokazala i dokazala zašto je jedna od najautentičnijih, najkvalitetnijih i najuniverzalnijih solistkinja današnje srpske scene u oblasti izvorne muzike.

Tasićeva je vrhunski interpretirala numere koje su vranjskoj publici prirodno bliske i povela ih na putovanje od Vranja, preko Kosmeta, Makedonije i Bosne, ponovo nazad do Vranja.

Više od sat i po vremena istinskog opuštanja i zaboravljanja na sve probleme koje čovek može imati u današnjem vremenu.

Bio je to Ivanin prvi solistički koncert u karijeri, no uprkos tome savršeno je vladala scenom, što i ne čudi jer je dosad tokom karijerie imala na stotine nastupa na grupnim koncertima i sa vranjskom grupom Izvor.

Ivanu je pratio orekstar kojim je rukovodio upravnik Velikog narodnog orkstra RTS-a Vlada Panović, a gostujući pevači, nekadašnji Ivanin učitelj pevanja Slobodan Jovanović i Branimir Stošić Kace, poznati interpretatori pre svega vranjske grdske pesme, otpevali su po jednu numeru kao Ivanini specijalni gosti.

Ivana je posle koncerta izjavila da joj je posebno drago što je svoj prvi solistički koncert u karijeri priredila za svoje sugrađane - Vranjance.

- Veoma sam srećna i velika je privilegija što me pratio Naordni orkestar RTS-a pod upravom Vlade Panovića.

Srce mi je puno, veoma sam srećna što je sala bila prepuna i što su došli meni dragi ljudi.

I što sam za goste imala moje kolege, izvanredne pevače iz Vranja - rekla je Tasićeva.

Šef Velikog narodnog orkestra RTS-a Vlada Panović izjavio je da je Ivana pevačica širokog dijapazona, koja može da peva sve, od Centralne Srbije do susednih zamalja Balkana.

- Ivana Tasić je biser narodne muzike u Srbiji, vokalna solistikinja koja je ostavila sigurno već dvadesetak snimaka za Trajni arhiv Radio Beograda u amanet generacijama koje dolaze - rekao je Panović.

Slobodan Jovanović napravio je zanimljiv gest na bini pre svog nastupa poklonivši se kao nekadašnji učitelj Ivani Tasić, saopštavajući da je za jednog učitelja najveće zadovoljstvo kada ga prevaziđe nekadašnji đak.

A, Ivanin kolega Branimir Stošić Kace rekao je da je ovaj koncert dokazao da Vranje ima čime da se predstavi publici u Srbiji i šire i da je u privilegovanom uskom krugu gradova koji na ovaj način čuvaju tradicionalnu muziku.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović konstatovala je da je koncert bio pun emotivnog naboja i da je Ivana Tasić izazvala suze na licima mnogih u publici.

- Posebno mi je zadovoljstvo što je Ivanin prvi solistički koncert održan u sklopu obeležavanja Dana grada - rekla je Jovićeva.

Ivana Tasić (1982) bavi s pevanjem od malih nogu, a na pesmu je upućena po porodičnom poreklu jer je u njenoj familiji bilo više pevača narodne muzike.

Od 2004. godine je u Grupi Izvor sa kojom je za šesnaest godina izvela više stotina koncerata.

Snimala je izvorne pesme za Trajni arhiv Radio Beograda čija je solistkinja.

Osvajač je više pevačkih nagrada.

Doktorirala je na Učiteljskom fakultetu gde radi kao asistent u statusu docenta.

Koncert je priređen povodom Dana grada i oslobođenja Vranja od Turaka pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Snimak celog koncerta možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti