Održan Međunarodni festival folklora u sklopu Dana Vranja FOTO/VIDEO

Subotnje popodne i veče u okviru manifestacije Dani Vranja bili su rezervisani za folklorne ansamble, učesnike 15. Međunarodnоg festivala folklora.

Šest kulturno umetničkih društava prodefilovalo je najpre gradom, a svi zajedno igrali su centralnim gradskim šetalištem igre iz Srbije, Makedonije i regiona.

Učesnici su bili FA Sevdah Vranje, KUD Vrelac Vranjska banja, KUD Lemind Leskovac, KUD Simonida iz Raniluga, KUD Srpski vez iz Kumanova i FA SD Mladost iz Bosilegrada.

Za sve učesnike međunarodnog festivala gradonačelnik Slobodan MIlenković priredio je u predvečernjim časovima prijem u sali Skupštine grada Vranja.

Milenković je tom prilikom rekao da folklor "oslikava autentičnost i osobenost svakog naroda".

"Njegovo razvijanje i održavanje od presudnog je značaja za očuvanje tradicije.

Kulturno-umetnička društva na najbolji mogući način neguju igru i pesmu i zbog toga se moraju ulagati napori za njihovo očuvanje, tim pre što napredak u svim segmentima društva nameće nove trendove i vrednosti.

Osim što nastojite da očuvate pesmu, igru i melos, istovremeno ste i čuvari tradicionalnih nošnji i običaja.

Nadamo se da će kao i do sada Vranje i Vranjanci biti dobri domaćini, kao i da će ovo druženje doprineti stvaranju novih prijateljstava i neraskidivih veza", rekao je Milenković.

Izabela Savić, gradska većnica zadužena za resor turizam i kultura, rekla je da folklorne grupe "na najbolji mogući način čuvaju tradiciju, kulturno nasleđe i "filozofiju" življenja jednog podneblja.

Vladimir Janković, umetnički rukovodilac vranjskog ansambla Sevdah, kazao je da Vranje "zna šta je pesma".

"Vranje zna i šta je igra, Vranje ima dušu.

Nadam se da će gosti iz Vranja poneti najlepše utiske i uspomene", kazao je Janković.

Od 20 sati veliki broj građana Vranja okupio se u Gradskom parku kako bi ispratio atraktivne nastupe učesnika Međunarodnog gestivala folklora.

Nakon toga od 22 sata održan je performans pod nazivom "Spoj tradicionalnog i modernog" u okviru koga su na nastupile plesne škole.

PROGRAM ZA NEDELJU

U nedelju 22. avgusta Dani Vranja će se u sklopu drugog dana nastaviti Vranjskim planinarskim maratonom do Besne kobile, a na ovaj maraton kreće se u 8 časova. Tokom čitavog dana građani u Gradskom parku mogu posetiti Etno sajam i Salon knjiga, te Letnji atelje u organizaciji Narodnog univerziteta u Vranju. U nedelju od 18 časova za ljubitelje pozorišne umetnosti u Gradskom parku glumci Pozorišta Bora Stanković izvešće predstavu Kepler 452-B. Glavni program dana biće u večernjim satima na Trgu Staniše Stošića. Najpre od 19 sati biće održano književno veče vranjskog pesnika i aforističara Nenada Marića, na kojem će biti promovisane knjige Tanka ivica reči i Perje i somot. Od 20 sati na istom mestu biće održano muzičko veče pod nazivom Vranjski merak-pesme na mesečini, na kojem će nastupiti vokalni solisti Branimir Stošić Kace, Grupa Izvor, Slobodan Jovanović Cobi i Petar Mitić Pepi.

Najnovije vesti