Učitelj Dejanović za međunarodni portal: Deca pokreću mnogo zanimljivije teme od odraslih

Miomir MiDej Dejanović, učitelj iz Vranja, govorio je ovih dana o svojim inovativnim aktivnostima u nastavi u intervjuu za K12 Digest, međunarodni portal koji se bavi obrazovanjem.

Dejanović je u izjavi za Vranje News taj intervju nazvao njegovim "doprinosom promociji srpske prosvete na internacionalnom planu, gde ljudi visoko cene maštovite i originalne načine prenošenja znanja mladima".

Podsećanja radi, on crta stripove, ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva.

- Posao učitelja objedinjuje većinu mojih interesovanja, dopušta mi da se razmahnem.

Volim da pišem, da crtam edukativne stripove i ilustracije, da izrađujem kratke obrazovne filmove, ali i da ta svoja interesovanja prenosim na mlade.

Srećom, ono što je zanimljivo meni, zanimljivo je i učenicima - potencirao je Dejanović u razgovoru za ovaj međunarodni portal.

On za Vranje News prepričava da je govorio i o tome da je lepo raditi i razgovarati sa decom, "jer pokreću teme koje su mnogo zanimljivije i vedrije od tema kojima se bave odrasli".

- Još u detinjstvu sam bio opčinjen stripovima.

Počeo sam kao strastveni čitalac, ali sam, naravno, vremenom poželeo da i ja nešto nacrtam.

Moj dečački san je bio da i moji stripovi negde budu objavljeni.

Taj san mi se kasnije i ostvario, pa je skoro sve što sam dosad nacrtao (i što se tiče stripova, i što se ilustracija tiče) objavljeno u listovima i časopisima, tako da deca i odrasli te stripove mogu da gledaju i čitaju na moje, a nadam se i njihovo zadovoljstvo - kazao je Dejanović za K12 Digest.

Objasnio je da je, čim je postao učitelj, razmišljao o tome kako da ljubav prema stripu prenese na učenike, kako da strip primeni u nastavi.

- Poznato je da deca imaju jaku potrebu da crtaju i bila bi velika šteta da se ta dečja želja da se izražavaju kroz crteže ne iskoristi u savremenoj školi.

Nastavni planovi i programi su zacrtani, ali način na koji ću pristupiti njihovom ostvarenju nije, tako da ja biram način, od mene zavisi kako ću sadržaje približiti đacima.

Najviše volim da važne poruke deci prenosim kroz strip i kroz igru, jer im je to blisko i značajno povećava njihovo učešće u nastavnom procesu - naveo je Dejanović.

Učenici, dodao je, pamte časove u kojima učestvuju, "uživaju u njima".

- Strip u nastavi liči na igru, na zabavu, a u stvari na efektan i efikasan način omogućava da se kroz spoj teksta i crteža ponuđeni nastavni sadržaji brže uče i duže pamte.

Sa učenicima stripove izrađujemo na časovima maternjeg jezika, likovne kulture, na časovima slobodnih aktivnosti, u okviru strip-radionica...

I to na različite teme, ekologija, dečja prava; prema bajkama, basnama; na osnovu tekstova poznatih pisaca za decu ili gramatičkih sadržaja koje učenici mnogo lakše usvajaju kroz strip, nego kada im se predaje klasično, starinski.

Saopštavanje podataka na tradicionalan način (usmeno izlaganje nastavnika) učenicima je jednolično.

Međutim, ukoliko te iste informacije ponudimo posredstvom stripa, deca će ih mnogo lakše usvojiti i duže zadržati u pamćenju - rekao je Dejanović.

Strip decu oplemenjuje na zabavan način, dodao je, jer se kroz strip "nenametljivo prenose dragocene životne poruke".

- Upotreba stripa i stripovnog materijala u školskom procesu podstiče i kreativnost kod đaka - oni vremenom sami ilustruju i crtaju stripove na osnovu onoga što su pročitali.

Tako obogaćuju i osvežavaju nastavu, jer izrađuju originalna nastavna sredstva koja nastavnik efikasno može koristiti u svom budućem radu – ispričao je učitelj Dejanović.

Kada je proglašen za jednog od najboljih edukatora Srbije novčani deo nagrade je iskoristio da štampa zbirku dečjih i svojih edukativnih stripova pod naslovom „Da ti nacrtam!“.

Tako se sa svojim učenicima našao u istoj knjizi.

U uvodnom delu ove zbirke pisao je o širokim mogućnostima upotrebe stripa i stripovnog materijala u nastavnom procesu i to potkrepio odgovarajućim primerima, a zatim slede učenički i njegovi stripovi u boji.

U knjizi se nalaze i đački stripovi koji su osvojili prva mesta na republičkim i međunarodnim likovnim konkursima, a neki od njih su bili izloženi na 20. balkanskoj smotri mladih strip-autora, među radovima autora iz celog sveta.

Zbirka „Da ti nacrtam!“ je nastala u nastavi, ali je i namenjena nastavi, pa MiDej veruje da će poslužiti kao korisna literatura, kao nastavno sredstvo u radu sa budućim generacijama učenika.

U želji da knjiga edukativnih stripova dopre do što većeg broja čitalaca, Miomir Dejanović je primerke poklonio učenicima, kolegama u Vranju i po Srbiji, gradskoj biblioteci, bibliotekama škola, vrtića…

Dejanovićevi đaci su dosad stripovima osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima, što on smatra i svojim uspehom i priznanjem za uspešan mentorski rad.

Dejanović je dobitnik priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017, 2018, 2019. i 2020. godine.

Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije.

Nosilac je priznanja/titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije.

Njegova bogata radna biografija nalazi se u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu.

Svojom svestranošću i osobenim pristupom nastavi učitelj Miomir Dejanović je privukao pažnju šire javnosti, pa su o njegovom radu sa učenicima pisali mnogi listovi, a snimljeno je i nekoliko televizijskih priloga za RTS.

Predstavljen je na zvaničnom sajtu grada Vranja u kategoriji "Najbolje iz Vranja" i na sajtu predsednika Republike Srbije, u kategoriji "Najbolje iz Srbije".

Dobitnik je i specijalnog priznanja "Sveti Sava", za inovacije u oblasti obrazovanja.

Kompletan intervju koji je učitelj Miomir Dejanović dao za K12 Digest, međunarodni portal koji se bavi obrazovanjem, možete pročitati ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti