Turci grade komplekse zgrada u Vranju i Nišu

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan rekao je da je Srbija sa jednom od najuspešnijih turskih kompanija "Tašjapi" potpisala dva ugovora iz oblasti stanogradnje, a jedan od njih odnosi se na izgradnju stanova u Vranju za pripadnike snaga bezbednosti.

Prema drugom ugovoru Turci će graditi zgrade za bezbednjake u Nišu.

Vlada Srbije ranije je donela odluku o osnivanju sedam preduzeća koja će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a za te potrebe za Vranje je osnovano preduzeće SPV Pčinja.

Po realizaciji projekta, SPV Pčinja i ostala privredna društva prestaće da postoje u skladu sa Zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Tada će sva prava i obaveze biti preneti na ministarstvo nadležno za poslove finansija.

Organi novoosnovanih preduzeća biće skupština i direktor - Građevinska direkcija Srbije.

Funkciju Skupštine društva vršiće osnivač, preko najviše tri ovlašćena predstavnika koje predlaže ministarstvo nadležno za poslove privrede.

U Vranju će novcem koji je obezbedila Vlada biti izgrađeno 186 stanova, a u Nišu 190.

Ukupna bruto površine u oba grada je oko 27.000 metara kvadratnih.

Prema predračunskoj vrednosti, u izgradnju stanova u Vranju biće uloženo 666,12 miliona dinara, a u Nišu 740,47 miliona dinara.

Petsto evra po kvadratu

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, trebalo bi da bude izgrađeno ukupno 1.578 stanova. Plan je da do 2020. godine bude izgrađeno ukupno 5.203 stana, a stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima i sl. Prva faza izgradnje trebalo bi da počne u šest gradova - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu. Predviđeno je da stanovi imaju površine između 32 i 92 kvadrata. Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za izgradnju u Vranju 186 jeftinih stanova u četiri zgrade i 190 stanova u Nišu u dve zgrade. Skupština Srbije usvojila je 25. maja leks specijalis koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru. Pored SPV Pčinje, za potrebe izgradnje osnovana su preduzeća SPV Avala Beograd, SPV Ibar u Kraljevu, SPV Tisa i SPV Dunav u Novom Sadu, SPV Lepenica u Kragujevcu i SPV Sava u Sremskoj Mitrovici.

Najnovije vesti