Travničkom hronikom počinju četrdeseti Borini pozorišni dani

Četrdeseti Borini pozorišni dani počeće u sredu uveče komadom Travnička hronika, nastalom u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Somboru.

Reč je o predstavi koja je urađena po tekstu Ive Andrića, a u režiji Nikite Milivojevića.

- Neke od najlepših stranica ispisanih na srpskom jeziku nalaze se u romanu "Travnička hronika":

"Jer, zašto da moja misao, dobra i prava, vredi manje od iste takve misli koja se rađa u Rimu ili Parizu? Stoga što se rodila u ovoj dumači koja se naziva Travnik? I zar je mogućno da se ta misao nikako ne beleži, nigde ne knjiži?"

Nosio sam ovu Andrićevu misao bezbroj puta na sve strane sveta kao neki svoj lični prtljag.

Travnička hronika je za mene kao ona sveća u romanu što gori danju i noću na turbetu Abdulah paše: …"ono malo svetla, da osvetli sav mrak koji se vekovima nakupio oko nas."

To je ona ista sveća koju nosi junak Tarkovskog kroz prazan bazen.

Tom svećom, u mraku, počinje i naša predstava - navodi u "Reči reditelja" Nikita Milivojević.

Milivojević je ovu predstavu radio sa svojim već oprobanim saradnicima Amalijom Benet, zaduženom za scenski pokret, i kompozitorom Dimitrisom Kamaratosom.

Predstava je premijeru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu imala 12. oktobra 2019. godine, a u Narodnom pozorištu u Somboru četiri dana kasnije.

ULOGE

U predstavi "Travnička hronika" igraju: Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Branislav Jerković, Marija Medenica, Marko Marković, Ivan Đurić, Aleksandar Gajin, Dušan Jakišić, Nebojša Savić, Miroslav Fabri, Dušan Vukašinović, Ninoslav Đorđević, Zoran Karajić, Marko Savković, Vladimir Milojević i Sonja Isailović.

Nakon otvaranja i Travničke hronike publika u Vranju moći će da u nastavku festivala pogleda Seljačku operu, poznatog mađarskog pisca Bele Pintera u režiji Atile Keresteša, predstavu nastalu u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta u Segedinu.

U petak 23. oktobra predstavom Kaligula, po tekstu Albera Kamija a u režiji Snežane Trišić, predstaviće se Narodno pozorište u Beogradu.

Poslednjeg dana festivala, u subotu 24. oktobra, biće izvedena predstava Zvezdara teatra Pasivno pušenje, po tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Egona Savina.


Festival će se održati uz primenu svih epidemiloških mera zaštite.

PRATEĆI PROGRAM

U okviru pratećeg programa 40. Borinih pozorišnih dana publika će moći da pogleda izložbu slika pod nazivom „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, Sterijinog pozorja, promociju romana "Crna ptica" mlade dramaturškinje, Vranjanke Aleksandre Jovanović, kao i dečju predstavu vranjskog teatra Čarobnjak iz Oza.

Najnovije vesti