Stihovi za decu vranjskog učitelja objavljeni u dvojezičnom zborniku

Stihovi za decu učitelja Miomira MiDeja Dejanovića iz Vranja prevedeni su na bugarski i objavljeni u dvojezičnom zborniku Poetite na Tabla - Tablini pesnici, koji je promovisan u Sofiji, Dimitrovgradu i na nedavno završenom 58. Sajmu knjiga u Nišu.

"Dobro je kad lepa pisana reč prelazi granice i širi se među mladima.

Moj otac je bio profesor književnosti.

Rastao sam okružen knjigama i to je nesumnjivo uticalo na moje zanimanje za književnost i književno stvaralaštvo.

Kada pišem za decu, bitno mi je da pesma bude kratka - da deca mogu lako da je uče i pamte; zatim, da bude duhovita, jer je humor blizak deci i naravno, najvažnije, da ima neku poruku.

Drago mi je što uspevam da i na svoje učenike prenesem ljubav prema poeziji.

I oni pišu i na literarnim konkursima ostvaruju zapažene rezultate", navodi učitelj Dejanović u izjavi za Vranje News.

Izdavač dvojezične knjige za decu na srpskom i bugarskom jeziku Tablini pesnici je Udruženje za podsticanje stvaralaštva Tabla u Nišu, a sredstva za štampanje obezbedilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Podsećanja radi, stihovi Miomira MiDeja Dejanovića štampani u brojnim zbornicima i antologijama.

Dosad je objavio dve autorske zbirke pesama za odrasle - Slepa raskršća i Vatrolov - kao i jednu zbirku pesama za decu pod naslovom Dohvatiću zvezdu.

Dobitnik je nagrade za moderan pristup poeziji, koju je na Susretima prosvetnih radnika-književnih stvaralaca primio iz ruku Dobrice Erića.

Pesme je kazivao odraslima i đacima na književnim večerima, a njegove stihove za decu učenici su recitovali i na školskim priredbama.

"Nastavljam da pišem.

Ne odričem se poezije, jer svoju najbolju pesmu još nisam napisao", poručuje na kraju MiDej.

Najnovije vesti

Foto V.N. Na prodaju opel astra FOTO »

Prodajem automobil "opel astra".Godište 2003, 1.600 kubika, 74 kW, benzinac.Maksimalno očuvana, utegnuta, registrovana d...