Miomir Dejanović u Antologiji savremenog stvaralaštva za decu

Međunarodna pesnička antologija Sovremeno tvoreštvo za deca i mladi je objavljena u Severnoj Makedoniji, a u njoj se nalaze i stihovi Miomira MiDeja Dejanovića, učitelja u vranjskoj OŠ Svetozar Marković.

Ovu antologiju je objavila izdavačka kuća Inaku iz Skoplja.

„Moj otac je profesor književnosti.

Rastao sam okružen knjigama i to je nesumnjivo uticalo na moje interesovanje za književnost i književno stvaralaštvo.

Pišem i za odrasle i za decu.

Delovanje ličnim primerom je u obrazovno-vaspitnom procesu veoma bitno.

Kao učitelj stvaram, ali i nastojim da mlade podstaknem na literarno i svako drugo umetničko stvaralaštvo.

Stalna postignuća mojih učenika na republičkim i međunarodnim konkursima dokazuju da sam u tim nastojanjima uspešan i da sam deci dobar uzor“, za Vranje News kaže učitelj Dejanović.

Pesme Miomira Dejanovića su štampane u brojnim zbornicima i antologijama - Garavi sokak, Tablini pesnici, Ete takoj, U carevini slova, snova i stihova, Budimo ljudi, Njegošev vijenac, Moj otac hrani ptice, Stihovi od sedefa, Zauvek đaci, Snovi injem posuti, Ja sam volela život kao lasta, Rudnička vrela 2006, Rudnička vrela 2007.

Dosad je objavio dve autorske zbirke pesama za odrasle - Slepa raskršća i Vatrolov, kao i jednu zbirku pesama za decu pod naslovom Dohvatiću zvezdu.

Dobitnik je nagrade za moderan pristup poeziji, koju je na Susretima prosvetnih radnika-književnih stvaralaca za decu primio iz ruku Dobrice Erića.

Pesme je kazivao đacima i odraslima na književnim večerima, a njegove stihove učenici su recitovali na školskim priredbama.

MiDej svoje aktivnosti beleži na sajtu www.cedejan.com.

Profil

Miomir MiDej Dejanović je 27 godina učitelj u vranjskoj OŠ Svetozar Marković. Piše za decu i odrasle, izrađuje kratke obrazovne filmove, crta edukativne stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa đacima. Dobitnik je priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije. Od novčanog dela nagrade je štampao zbirku dečjih i svojih edukativnih stripova pod naslovom „Da ti nacrtam!“. Nosilac je priznanja/titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije. Njegova bogata radna biografija se nalazi u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu. Svojom svestranošću i osobenim pristupom nastavi, učitelj Miomir Dejanović je privukao pažnju šire javnosti, pa su o njegovom radu sa učenicima pisali mnogi listovi, a snimljeno je i nekoliko televizijskih priloga za Radio televiziju Srbije. Predstavljen je na zvaničnom sajtu grada Vranja, u kategoriji Najbolje iz Vranja i na sajtu predsednika Republike Srbije, u kategoriji Najbolje iz Srbije. Dobitnik je i specijalnog priznanja “Sveti Sava”, za inovacije u oblasti obrazovanja. Obrazovno-vaspitni rad učitelja Miomira Dejanovića nedavno je predstavljen u međunarodnom časopisu K12 Digest, koji se fokusira na sektor školskog obrazovanja širom sveta i objavljuje pronicljive i inspirativne priče, ideje, stavove i najbolje primere školske prakse. Učenici učitelja Miomira Dejanovića su osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima. Recenzent je radne sveske i udžbenika Svet oko nas za 1. razred osnovne škole, koji su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najnovije vesti