Stihovi učitelja Dejanovića iz Vranja u međunarodnom zborniku Garavi sokak

Četiri pesme učitelja Miomira MiDeja Dejanovića iz Vranja štampane su u zborniku pod nazivom Garavi sokak, koji je promovisan u Inđiji u okviru manifestacije 32. Međunarodni susret pesnika.

Njegove pesme ušle su u krug odabranih za štampu među pesmama prispelim na međunarodni konkurs u organizaciji Književnog kluba Miroslav Mika Antić u Inđiji, s pravom učešća autora starijih od sedamnaest godina iz celog sveta.

Dejanović, posle još jednog ličnog uspeha u karijeri, za Vranje News kaže da je ljubav prema književnosti i književnom stvaralaštvu nasledio od oca, profesora književnosti.

"Rastao sam okružen knjigama i to je nesumnjivo uticalo na moje zanimanje za književnost i književno stvaralaštvo.

Čovek se sa talentom rađa.

Talenat ne možeš naučiti, ali ga, ako ga već imaš, možeš stalno usavršavati, brusiti.

Inspiraciju za pisanje nalazim u svakodnevnom životu", navodi MiDej za naš portal.

Pesma je, dodaje on, "ništa drugo nego umetnički oblikovan život".

"Pevam o životnim temama, a omiljene su mi ljubav i ljudska glupost.

Pesme su mi kratke i jasne.

Nastojim da sa što manje reči kažem što više, da izrazim suštinu", objašnjava Dejanović.

Podsećanja radi, stihovi Miomira MiDeja Dejanovića štampani su u brojnim zbornicima i antologijama.

Dosad je objavio dve autorske zbirke pesama za odrasle - Slepa raskršća i Vatrolov, kao i jednu zbirku pesama za decu pod naslovom Dohvatiću zvezdu.

Dobitnik je nagrade za moderan pristup poeziji koju je na Susretima prosvetnih radnika-književnih stvaralaca svojevremeno primio iz ruku Dobrice Erića.

Pesme je kazivao odraslima i đacima na književnim večerima, a neke njegove stihove za decu učenici su recitovali na školskim priredbama.

"Nastavljam da pišem.

Ne odričem se poezije, jer svoju najbolju pesmu još nisam napisao", naglašava MiDej.

U zborniku Garavi sokak su, pored stihova pesnika iz Španije, Bugarske, Amerike, Kine, Rusije, Grčke, Indije, Meksika, Danske, Švajcarske, Velike Britanije, Izraela i stihovi pesnika sa prostora Ex YU.

Neobična muka

Pesnik nema
neobičnu olovku,
ni neobičnu ruku…
Ima samo
neobičnu muku.

Krila

Ne strahuj, dođi,
u zagrljaj mi padni!
Vidiš, to i nije pad,
već uzlet udvoje!

Rugalica

Telo zemlji, ali duša visu,
srećnijeg pokojnog videli nisu.
Žive sam natpričao.
Mrtve ću da natćutim!

Krik

To od moga krika poludele ptice
divljim letom vetru polomiše krila.

Profil

Miomir MiDej Dejanović je učitelj u vranjskoj OŠ Svetozar Marković. Crta stripove, ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva. Dobitnik je priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017. i 2018. godine. Piše pesme za decu i odrasle (nagrađivan je za moderan pristup poeziji za decu, ima dve napisane zbirke za odrasle). Autor je akreditovanog programa "Igra kao motivacija i metoda učenja" i instruktor je aktivnog učenja. Njegovi đaci su osvojili brojna prva mesta na republičkim nadmetanjima. Na međunarodnoj smotri dečjeg i nastavničkog stvaralaštva "Kreativna čarolija 2016" sa učenicima je osvojio prvo mesto za najbolji dečji kratki film. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije 2017. godine, a od novčanog dela nagrade štampao je knjigu svojih i učeničkih edukativnih stripova pod nazivom "Da ti nacrtam!". U okviru projekta "Znanje bez granica" dobio je priznanje i pehar za unapređenje nastave i razvoj učeničkih i nastavničkih kompetencija. Pripreme za časove objavljuje u "Prosvetnom pregledu". Zastupljen je u zbornicima najboljih priprema za ugledne časove "Čas za ugled 2" i "Čas za ugled 3". Član je Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije i nosilac priznanja/titule Najbolji nastavnik EX YU. Svojim osobenim pristupom nastavi, učitelj Miomir Dejanović je privukao i još uvek privlači pažnju šire javnosti.

Video zapis Dejanovićevog recitovanja pesme Glupost u amanet sa samostalne književne večeri u vranjskoj gimnaziji možete pogledati u nastavku.

Komentari

Bravo za učitelja ! A kakvu je samo prošao golgotu... čovek je štrajkovao glađu....na pravdi boga je odneo pobedu...ljubomora je opasna osobina...

Najnovije vesti