Stihovi Vranjanca Miomira Dejanovića u Riznici pesnika

Zbirka stihova Riznica pesnika je nedavno izašla iz štampe, a u njoj se nalaze dve pesme Miomira MiDeja Dejanovića, učitelja u OŠ Svetozar Marković u Vranju.

Ovu knjigu je objavio Umetnički horizont, izdavač iz Kragujevca.

Miomir Dejanović piše za decu i odrasle.

Njegove pesme su štampane u brojnim zbornicima i antologijama kao što su Garavi sokak, Tablini pesnici, Ete takoj, U carevini slova, snova i stihova, Budimo ljudi, Njegošev vijenac, Moj otac hrani ptice, Stihovi od sedefa, Zauvek đaci, Snovi injem posuti, Ja sam volela život kao lasta, Rudnička vrela 2006, Rudnička vrela 2007, Savremeno stvaralaštvo za decu i mlade.

Dosad je objavio dve autorske zbirke pesama za odrasle - Slepa raskršća i Vatrolov, kao i jednu knjigu pesama za decu pod naslovom Dohvatiću zvezdu.

Dobitnik je nagrade za moderan pristup poeziji, koju je na Susretima prosvetnih radnika-književnih stvaralaca primio iz ruku Dobrice Erića.

Pesme je kazivao đacima i odraslima na književnim večerima, a njegove stihove učenici su recitovali na takmičenjima i priredbama.

MiDej svoje aktivnosti beleži na sajtu www.cedejan.com

Video zapis Dejanovićevog recitovanja pesme Nesam živ (u dvorištu kuće Bore Stankovića, 2019) možete pogledati ako kliknete OVDE.

Profil

Miomir MiDej Dejanović je 27 godina učitelj u vranjskoj OŠ Svetozar Marković. Piše za decu i odrasle, izrađuje kratke obrazovne filmove, crta edukativne stripove i ilustracije i primenjuje ih kao nastavna sredstva u radu sa đacima. Dobitnik je priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine. Proglašen je za jednog od najboljih edukatora Srbije. Od novčanog dela nagrade je štampao zbirku dečjih i svojih edukativnih stripova pod naslovom „Da ti nacrtam!“. Nosilac je priznanja/titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije. Njegova bogata radna biografija se nalazi u Leksikonu stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu. Svojom svestranošću i osobenim pristupom nastavi, učitelj Miomir Dejanović je privukao pažnju šire javnosti, pa su o njegovom radu sa učenicima pisali mnogi listovi, a snimljeno je i nekoliko televizijskih priloga za Radio televiziju Srbije. Predstavljen je na zvaničnom sajtu grada Vranja, u kategoriji Najbolje iz Vranja i na sajtu predsednika Republike Srbije, u kategoriji Najbolje iz Srbije. Dobitnik je i specijalnog priznanja “Sveti Sava”, za inovacije u oblasti obrazovanja. Obrazovno-vaspitni rad učitelja Miomira Dejanovića nedavno je predstavljen u međunarodnom časopisu K12 Digest, koji se fokusira na sektor školskog obrazovanja širom sveta i objavljuje pronicljive i inspirativne priče, ideje, stavove i najbolje primere školske prakse. Učenici učitelja Miomira Dejanovića su osvojili brojna prva mesta na republičkim i međunarodnim nadmetanjima. Recenzent je radne sveske i udžbenika Svet oko nas za 1. razred osnovne škole, koji su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najnovije vesti