Stanković: Motiv za donošenje deklaracije izbori za Nacionalni savet Albanaca

Albanci s juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu i njihovo usvajanje Političke deklaracije, kojom traže da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine, više je političke prirode zbog predstojećeg izbora za Nacionalni savet Albanaca, izneo je u ličnom stavu za "Kurir" šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

- Međunarodna zajednica je jasno i glasno rekla - opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu tema za razgovor u Briselu i to je decidirano i jasno rečeno.

Prema tome, ne vidim šta je taj reciprocitet, ko ga traži i zašto.

Ta deklaracija predstavlja nastavak njihovog donošenja deklaracija, prva je doneta 2006, pa 2013. i sada 2018.

U toj deklaraciji ima stvari koje ćemo analizirati, ali ima mnogo neprihvatljivih stvari koje se zasnivaju na opštoj proceni koje ne sadrže istinu - kazao je Stanković.

Predsednik opstine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je za Jug Press da je ključna reč Političke deklaracije, koju su usvojili albanski odbornici opstina Bujanovac, Presevo i Medvedja, "poštovanje načela reciprociteta, međunarodno priznatog načela u odnosima država".

Bivši gradonačelnik Preševa i lider DPA Ragmi Mustafa izjavio je za Jug Press da je "krajnje vreme da Priština prihvati zahtev Albanaca u Preševskoj dolini, da se oni zalažu i angažuju za prava i politički status Albanaca na ovim prostorima".

- Da to bude makar u onom nivou ili recipročnom političkim statusu u odnosu na Srbe na severu Kosova - rekao je Mustafa, očekujuči da se preko Prištine "uključe u pregovore u Briselu, budući da na njihove ranije zahteve najviši predstavnici Kosova nisu odgovarali".

Najnovije vesti