Jovanović: Separatističke igre bez granica

Deklaracija koju su usvojili albanski odbornici sa juga Srbije, na svojoj Skupštini prošle subote u Bujanovcu, "nije ništa više od nastavka separatističke igre bez granice", izjavio je Gradimir Jovanović, šef Gradskog odora Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) u Vranju.

- Oni su se, nesumnjivo na signal iz Prištine, sastali da traže nešto što biti ne može.

Jasno im je, zapravo, da su Preševo, Bujanovac i Medveđa srpske opštine, da su oni državljani Srbije i da sva prava i obaveze mogu da ostvaruju u državi Srbiji, jednako kao i svi njeni gradjani.

I oni sva ta prava, i više nego što su predviđena bilo kojim međunarodnim propisima i standardima, u potpunosti koriste - navodi Jovanović u ime PUPS-a, preko saopštenja poslatog medijima.

On dodaje da albanski lideri, zbog napred navedenog, "nisu ni mogli da definišu koje im je to ljudsko, građansko, lično ili kolektivno pravo uskraćeno".

- Oni u deklaraciji koju su usvojili spominju nekakav princip reciprotiteta u njihovim pravima ovde, sa pravima Srba na Kosovu i Metohiji.

Međutim, svaki student prava mogao im je objasniti da se princip reciprociteta primenjuje samo među zvaničnim državama.

A, oni znaju, ili bi trebalo da znaju, da je Kosovo i Metohija, i po Ustavu Srbije, i po Rezoluciji 1244 i po svim mogućim međunarodnim pravnim propisima, nerazdvojni deo države Srbije, koji je privremeno pod starateljstvom dela međunarodne zajednice i NATO pakta - navodi Jovanović.

Prema tome, naglađava Jovanović, mogu alabanski odbornici iz ove tri srpske opštine na jugu Srbije "da nastave svoju separatističku igru bez granica".

- Igru u funkciji svaranja nekakve zamišljene velike Albanije, što ovde na Balkanu jednostavno nije dopušteno nikome.

Naš im je savet da se manu tog političkog zanosa i da sa svojom državom Srbijom ozbiljno prionu na posao, kako bi se stvorili uslovi za bolji i mirniji život svih građana u tim sredinama.

Time bi se ublažio veliki odliv i građana albanske naciolanlne pripadnosti, koji u potrazi za boljim životom sa srpskim pasošima odlaze u razvijene evropske zemlje - zaključuje u pismu Jovanović.

Najnovije vesti