Albanci sa juga Srbije usvojili Briselsku deklaraciju

Albanski odbornici iz tri opštine juga Srbije usvojili su u Bujanovcu Deklaraciju kojom od vlasti u Prištini traže da zastupa interese albanskih građana u dijalogu sa Beogradom u Briselu.

Od ukupno 68 albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, Skupštini je prisustvovalo njih 50.

U Političkoj deklaraciji se navode tri zahteva, među kojima je prvi "puna realizacija kolektivnih prava Albanaca, u skladu sa najvišim standardima i predviđenim međunarodnim dokumenmtima UN, EU i Saveta Evrope".

Uz pozivanje na "dobre prakse na Olandskim ostrvima, u Južnom Tirolu i na Kosovu", u Deklaraciji se zahteva i "suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa međunarodne zajednice, a radi realne procene položaja Albanaca u Preševskoj dolini".

U trećem zahtevu Deklaracijom se od svih učesnika Briselskog dijaloga traži da u taj proces uđe i politički statut Preševske doline, kao i da se rešenje traži primenom principa reciprociteta sa pravima Srba na severu Kosova.

Skupština je zaključila da bez rešavanja prava Albanaca u Preševskoj dolini ne može biti stvarne normalizacije odnosa
između Kosova i Srbije.

Sednici Skupštine su prisustvovali i svi predstavnici stranaka koje učestvuju u radu skupština Bujanovca, Preševa, i Medveđe.

Međunarodna zajednica je do sada nekoliko puta odbijala inicijative Albanaca sa juga Srbije da budu deo Biselskih pregovora.

Albanci sa juga Srbije pokušali su i 2015. da formiraju Zajednicu albanskih opština, ali ovu inicijativu nisu podržali svi lideri.

Albanci sa juga od Prištine zahtevaju da ih zastupa u Briselu tražeći da dobiju ista prava kao Srbi na Kosovu, pre svega zajednicu albanskih opština po uzoru na ZSO, ali i položaje u Vladi Srbije.

Osim toga, Albanci traže pripajanje ove tri opštine Kosovu, ukoliko sever Kosova nakon pregovora pripadne Srbiji.

Najnovije vesti