Dveri: Da li to albanski lideri sa juga žele loše svojim sunarodnicima

Srpski Pokret Dveri u Vranju izrazio je saopštenjem zabrinutost za građane albanske nacionalnosti, nakon zahteva njihovih političkih lidera da Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe dobiju isti status koji imaju Srbi na KiM.

- Zašto politički predstavnici Albanaca žele svojim sugrađanima uslove kakve imaju Srbi na severu Kosmeta?

Naime, uslovi u kojima živi srpski narod na KiM daleko su od onih koje bi neko trebalo da poželi i svom najvećem neprijatelju, a kamoli pripadnicima sopstvenog naroda.

Da li politički lideri Albanaca sa juga Srbije žele svom narodu da, poput Srba na KiM, žive u konstantnom strahu od napada na njihovu decu?

Da li im priželjkuju skrnavljenje grobova i svetinja?

Da li možda žele da njihovi sunarodnici žive u strahu da ih u svakom trenutku, bez najave, neko može uhapsiti, držati ih u pritvoru, zbog nekih navodnih ratnih zločina za vreme koje su proveli u uniformama OVPMB?

Da li im možda priželjkuju da prežive nešto slično onome što su Srbi na KiM preživeli 17. marta 2004. godine?

Koja su to prava koja uživaju Srbi na KiM, a koja nemaju građani albanske nacionalnosti u Srbiji, i na kojima im zavide - pitaju Dverjani Vranja.

Oni u saopštenju ističu da se njihov Pokret oduvek zalagao "da svi građani Srbije, bez obzira na nacionalnu, versku, političku i bilo koju drugu pripadnost, moraju da imaju apsolutno jednaka prava".

- Svesni smo da to nije uvek slučaj, da su članovi određenih političkih stranaka privilegovani u svakom smislu, da su ozbiljno ugrožene određene kategorije stanovništva poput penzionera, nezaposlenih, trudnica, samohranih majki, ratnih veterana, višedetnih porodica.

Da veliki broj mladih ljudi odlazi iz zemlje, jer ne žele da svoju šansu za normalnim životom traže kroz lepljenje plakata i deljenje letaka za partiju na vlasti u kojoj moraju da se klanjaju ljudima koji bi trebalo da su u zatvorima.

Svesni smo svega toga, ali ta nepravda i taj težak život jednak je za sve.

I za Albance, i za Srbe, i za Rome, Bugare, Mađare, Slovake, Rusine...

Te probleme nećemo rešiti podgrevanjem nacionalne netrpeljivosti i izmišljanjem nekih novih problema koji ne postoje.

Albanski narod, kao i svi drugi narodi koji žive u Srbiji su naše komšije koje poštujemo i na koje računamo da zajedničku državu podignemo iz pepela, jednoga dana, kada se oslobodimo ove okupatorske vlasti i dobijemo priliku da izgradimo državu na koju ćemo svi biti ponosni.

Do tog dana, koji jednom mora doći, tražimo od albanskih političara sa juga Srbije da svoje političko delovanje stave u službu građana koji su ih birali i države čiji su državljani i od koje primaju plate, a ne u službu samozvane Vlade Republike Kosovo i njenih zapadnih mentora.

Srpski Pokret Dveri nema problem da stane u odbranu svih građana Srbije, ali je strašno to što dolazimo u situciju da ih branimo od onih koje su izabrali da zastupaju njihove interese u institucijama Republike Srbije - poručuju iz vranjskog odbora Dveri.

Albanski odbornici iz tri opštine juga Srbije usvojili su u subotu 14. jula u Bujanovcu Deklaraciju, kojom od vlasti u Prištini traže da zastupa interese albanskih građana u dijalogu sa Beogradom u Briselu.

Najnovije vesti