Redovna skupština UKV: Zadovoljstvo zavidnom književnom produkcijom

Zadovoljstvo književnom produkcijom i urednim finansijskim poslovanjem osnovni su zaključci redovne Skupštine Udruženja književnika Vranja (UKV) koja je održana za vikend u prostorijama Periodike Gradske biblioteke Bora Stanković.

Skupštini, koja lane nije održana zbog pandemije COVID-19, legitimitet je prisustvom dala natpolovična većina prisutnih članova, među kojima i nekolicina novoprimljenih, mladih autora koji su tek zagazili u književne vode.

Na skupštini su zvanični organi i ovlašćena lica podneli izveštaje o godišnjem radu udruženja, kao i o planovima za period koji sledi.

"Svi finansijski izveštaji su na vreme podneti kako APR-u, tako i ostalim institucijama kojima je bilo potrebe, a sve obaveze udruženja izmirene su, iako je isto neprofitna i nepolitička organizacija", navodi za Vranje News predstavnik udruženja Žikica Dimitrijević.

Najviše je vremena posvećeno diskusiji o izdavaštvu i izdavačkoj delatnosti udruženja za 2020. i 2021, što je i najvažnij segment rada UKV.

Konstatovano je da je izdavačka delatnost obogaćena sa nekoliko novih dela autora i članova udruženja, kako samofinansiranjem izdanja vlastitih knjiga, tako i uz finansijsku podršku Grada Vranja, odnosno apliciranjem na Konkurs za projekte koje je grad podržao u oblasti kulture u ovoj i prethodnoj godini.

Tako su u 2020. objavljeni naslovi - "Fama volat", pesme Branke Marković, "Deca u magli", roman Srđana Tomića, "Ludi Ljuba", drama Srboljuba Aritonovića, te "Odroni duše", treće izdanje knjige Boška Stamenkovića.

"Potvrđena je raznovrsnost i kvalitet kojem Udruženje kao izdavač teži.

U ovoj godini kod grada su nam prošla dva projekta - aforizmi "Tanka Ivica reči" Nenada Marića i pesme "Grnčari sveta" Katarine Antonijević.

Dva dela koja će sigurno ostaviti trag na književnom nebu grada Vranja i odjeknuti i na širem književnom prostoru, što se već potvrđuje.

Podvučena je saradnja sa književnicima iz drugih gradova kod objavljivanja dela domaćih autora.

Nastavljamo da održavamo postojeće edicije - Prvine (prva knjiga poezije), Oblik (proza), Poezija, Ključ (aforizmi, misli…), a ostavljeno je kao mogućnost pokretanje novih i objavljivanje knjiga uz održavanje prvenstveno kvaliteta i promociju domaćih autora, kao i gostovanja van Vranja", navodi Dimitrijević za Vranje News.

Na Skupštini UKV je podvučeno uspešno gostovanje Udruženja na Sajmu knjiga u Pirotu i Svetosavskom salonu u Nišu.

"Takođe je zapažemo i izlaganje knjiga naših autora na Letnjem salonu Narodnog univerziteta u Vranju, a u najavi je i naš sličan nastup na Danima Vranja 2021", dodaje Dimitrijević.

On kaže da je na skupštini UKV "izvršena celokupna rekapitulacija rada od poslednje skupštine koja je održana još 2019. do danas i podneti svi izveštaji ovlašćenog lica i Upravnog odbora udruženja".

"Članovi su upoznati sa sudskim postupkom u Privrednom sudu u Leskovcu, zbog nekih ranijih tehničkih problema, i uspešnom okončanju istog.

Udruženje nastavlja svoj rad na istim osnovama, negovanjem izdavačke delatnosti, promocijom dela svojih autora, zaštitom svih članova udruženja, promocijom grada i njegove kulture kako u Pčinjskom okrugu, tako i u državi i inostranstvu", zaključuje Dimitrijević.

Najnovije vesti