Knjiga aforizama Vranjanca Nenada Marića u utorak izlazi iz štampe

Knjiga aforizama Tanka ivica reči Nenada Marića, pesnika, aforističara i stomatologa iz Vranja, izlazi iz štampe u utorak 8. juna u izdanju Udruženja književnika Vranja.

"Knjiga Nenada Marića pojavljuje se kao nešto drugačije.

Kao nešto novo, a ipak staro.

Kao satira koja nas podseća na ona vremena kada je ovaj žanr mogao da stoji rame uz rame sa poezijom, dramom pa i filozofijom.

Ova knjiga će iznenaditi mnoge", napisao je u recenziji Miodrag Stošić, prozni pisac, pesnik i aforističar iz Beograda.

Glavna, kvalitativna vrednost aforizama Nenada Marića, smatra Stošić, jeste jedan "svojevrsni otklon od aktuelnog stanja srpske satire, pre svega aforizma".

"Vreme komercijalizacije i društvenih mreža, brzina kruženja informacija i rapidno smenjivanje događaja naterali su većinu autora da svoju žaoku usmere na kratkotrajne, dnevno-aktulne sadržaje.

Zaboravlja se davnašnja težnja satire da bude univerzalna, svevremenska, razumljiva i van aktuelnog konteksta.

Nasuprot svemu tome Marić našoj stvarnosti pristupa sa trona jednog maltene antičkog filozofa – kozera koji priča o onome što svi vidimo, ali tako da kada biste njegove misli prikazali nezavisno od ove knjige, čitalac ne bi mogao da kaže kada su tačno nastale", navodi recenzent.

Marić je rođen u Vranju 1971. godine.

Do sada je objavio zbirke poezije Vikend na Mesecu, U gradskoj vrevi, Perje i somot, kao i Predeo slikan očajem (pesme i aforizmi) u elektronskoj formi.

Pesme komponuje i izvodi na gitari kao kantautor.

Po profesiji je stomatolog, živi i radi u Vranju.

Udruženje književnika Vranja (UKV) izdalo je ovu knjigu aforizama uz finansijsku podršku Grada Vranja, preko finansiranja sadržaja u kulturi.

Knjiga će biti promovisana u sklopu kulturnih dešavanja u organizaciji grada.

Najnovije vesti