KNJIGE Grnčari sveta ili pogled preko zvezda Vranjanke Katarine Antonijević

Knjiga pesama Grnčari sveta, mlade Vranjanke Katarine Antonijević, upravo je izašla iz štampe u izdanju Udruženja književnika Vranja (UKV).

Ovo je njena druga zbirka pesama, a recenzentkinja Branka Marković, književnica i profesorka književnosti, naglašava da se Katarinina poezija jednostavno "mora pročitati".

"Jer, iz njenih oblika "pečene gline" - ljudskosti, iz gustih metafora i pogleda preko zvezda, analogija koje često završe u čudesnoj lepoti maštovotih slika i priviđenja, glorifikaciji Čoveka i personifikaciji života koji nam konstantno tiho poručuje da smo sami tvorci sudbine ako spoznamo prednosti oko sebe i u sebi - rađaju se odblesci novih spokoja", napisala je Marković u recenziji.

Vranjski pesnik Miroslav Manasijević, osvrćući se na Katarininu zbirku, navodi da autorka u svom talentu za pisanje poezije "pronalazi jednu vrstu leka".

"A, mi, čitajući njene reči, uz neobično olakšanje, shvatamo da nismo usamljeni u sopstvenim gubicima, posrnućima ili razočarenjima.

Dodate li na to... svetlost kojoj, uprkos svemu, Katarina stremi, očekuje, nada joj se i uveliko bori za nju, onda je utisak još jači, impresivniji i neophodan - navodi Manasijević.

"Katarina je kroz kratku poetičnu formu već izgradila svoj poetski izraz".

Očekujem da ćemo imati promociju u Vranju", navodi u ime izdavača Žikica Dimitrijević, .

Knjiga je objavljena u izdanju UKV-a, u okviru biblioteke Prvine.

Urednik izdanja je Blagoje Savić.

Zbirka je pripremljena uz finansijsku podršku Grada Vranja na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture za 2021. godinu.

O AUTORKI

Katarina Antonijević rođena je 1992. godine u Vranju. Diplomirala je i magistrirala na Pedagoškom fakultetu u svom rodnom gradu, na smeru za obrazovanje učitelja. Kaže za Vranje News da joj je hobi učenje stranih jezika. Inspirišu je razne vrste plesa, uživa u slušanju klasične muzike. Prve pesme napisala je u osmoj godini znatiželjno istražujući svet pisane reči kroz narodne umotvorine svojih predaka. Član je neformalnog Omladinskog udruženja mladih književnika Stihija u Vranju, na kom mesečno jednom kazuje svoje stihove u društvu mladih pisaca i pesnika. Poezija je njena propusnica u tajanstveni svet stvarnosti.

Najnovije vesti