Promocija prve knjige pesama Branke Marković: Glas ptice dolazi iz srca FOTO/VIDEO

Branka Marković je nova "ptica" na pesničkom nebu, poletela je stihovima ove knjige raširivši krila poput albatrosa i njima natkrilila čitav svet, rekla je profesorka i pesnikinja Ana Mitić Stošić, u ulozi recenzentkinje, na predstavljanju prve zbirke pesama Vranjanke Branke Marković, objavljene u izdanju Udruženja književnika Vranja pod nazivom "Fama volat".

Govoreći na promociji u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića u petak predveče Mitić Stošić je dodala da u svetu Branke Marković koji donosi njen najnoviji spisateljski uradak "središnje mesto zauzimaju dobrota, ljubav, ljudskost i njeno Vranje".

- Sve što je važno u pesmama je dato jezikom ptice čiji glas leti i prenosi vesti iz njenog srca.

Izvanrednim poetskim slikama ostaje zapisano da živi večno i pobeđuje smrt - rekla je Mitić Stošić, jedna od dve recenzentkinje, uz Vesnu Mojsovu Čepiševsku iz Skoplja čiji je pogled na pesništvo Markovićeve, zbog epidemiološke situacije, prezentovan preko video bima.

Koliko god pričali o zbirci pesama "Fama volat" Branke Marković uvek možemo da pronađemo još nešto što se možda nije u prvi mah uočilo; na sreću meni je prvi deo ove zbirke veoma drag i ostavio je poseban trag na mene najverovatnije zbog toga što u tome prepoznajem nešto što možda sada ja sama doživljavam - a to je zrelost koja neizostavno traži od vas da podvučete crtu u životu i vidite šta ste do sada uradili, a šta vam je preostalo, kazala je u svom viđenju ove zbirke Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta, profesorka srpskog jezika i književnosti, koja je svoj pesnički prvenac (Večita glad) objavila prošle godine.

Ovo je rađanje jednog novog pesničkog trenutka jer sam od jedne tradicionalne pesnikinje krenula novim poetskim stopama i napisala stihove koji se razlikuju od mog prvobitnog spisateljskog opredeljenja, izjavila je Branka Marković, profesorka srpskog jezika i književnosti i članica Udruženja književnika Vranja na ovoj promociji.

- Za nas književnike mnogi kažu da smo malo uvrnuti, čudni, neobični, čuknuti u mozak, u ak'l, kako bi rekli u Vranju.

Sve je to tačno, međutim, mi svojom kreativnošću ukrašavano svet, šta bi svet bez nas čudaka.

Današnjoj stvarnosti potrebni smo malo i mi, sa svojom maštom, pticama, glasovima koji lete, oblascima, plavetnilom neba - rekla je Markovićeva na promociji.

Zastupnik Urduženja književnika Vranja Žikica Dimitrijević rekao je da je knjiga "Fama volat" treća u ediciji "Prvine" koju je pokrenulo ovo udruženje.

- Četiri pesme u ovoj knjizi su u dijalektu, sve ostalo je u slobodnom stihu - rekao je Dimitrijević, objašnjavajući i kako se došlo do naziva zbirke.

Izdavač nove knjige Branke Marković je Udruženje književnika Vranja, uz finansijsku podršku Grada Vranja.

Urednik izdanja je Blagoje Savić.

PROFIL

Branka Marković predaje srpski jezik i književnost u srednjoj Tehničkoj školi u Vranju. Završila je Filološki fakultet u Skoplju. Ovo je njena druga knjiga, a prva zbirka pesama. Godine 2014. objavila je knjigu priča "Dečak sa violinom" o sudbinama ljudi vranjskog kraja. Autorka je mnogobrojnih književnih eseja i priloga u književnim časopisima i novinama. Lektorka je i recenzentkinja niza književnih dela. Dobar je poznavalac govora starinaca u Vranju i prizrensko-timočkog dijalekta. Trenutno piše roman o danima svog oca u Titovoj ratnoj mornarici na Brionima.

Najnovije vesti