Razgovori o predstavi Pučina: Ničeg od ovog ne bi bilo da se Vladimir nije uvredio FOTO/VIDEO

Posle četrnaest godina Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i reditelj Egon Savin pozorišnoj publici ponovo otkrivaju Branislava Nušića kao pisca građanske drame, odnosno manje poznatu stranu Nušićevog stvaralaštva, kazao je posle predstave Pučina u Vranju Goran Ibrajter, dramaturg koji će u okviru 41. Borinih pozorišnih dana moderirati format nazvan "Razgovori sa stvaraocima" nakon svake odigrane predstave.

"Ovu predstavu doživljavam kao "prometejski posao" koji ovo pozorište i Egon Savin rade.

Večeras smo gledali nešto što je Nušić napisao kao građansku dramu, a Egon Savin je učinio krajnje aktuelnom, iako ona to po samom tekstualnom predlošku jeste, odnosno predstavu koja se ozbiljno bavi društvenim problemima i društvenom kritikom", rekao je posle predstave Ibrajter.

Govoreći o liku Jovanke (tumači ga Sloboda Mićalović) moderator razgovora je kazao da nije lako "izneti" takav lik koji "u sebi nosi niz negativnih predznaka", potencirajući da je, dok kod lika Jovanke u Nušićevom delu publika ima i poverenja u ono to govori i sažaljenja prema njoj i njenim postupcima, njen lik u predstavi JDP-a doživeo kao lik koji je nešto drugačiji.

Sloboda Mićalović je uzvratila da reditelj Egon Savin i ansambl nisu bili toliko smeli da prepravljaju Nušića.

"Egon i te kako razume Nušićeve drame i njegove međuljudske odnose u njima.

Ja sam kao glumica pokušala da svoj lik branim i probala sam da kod Jovanke istaknem sve dobre strane tog lika, koje opet za druge prouzrokuju loše stvari jer za druge nisu dobre.

Ona je žena koja ne bira sredstva da ostane tu gde jeste, pokušala je da se prilagodi običnom građanskom životu, a onda shvatila da joj to nije dovoljno i poželela je unapređenje", rekla je Mićalović.

Radnja Nušićevog komada demistifikuje nezasitost društvenih i političkih ambicija, neku vrstu snobovske potrebe za usponom na društvenoj lestvici.

On, međutim, ne obezbeđuje razvoj ličnosti, već zadovoljava želje za ličnim karijerizmom.

O tome je govorio glumac Nenad Jezdić (tumači lik Vladimira Nedeljkovića) koji je krenuo je od teze da svi mi Nušića uglavnom tumačimo kao komediografa i tako ga i doživljavamo.

"Međutim, Nušić i u svojoj građanskoj drami, i u svojoj komediji ima jedan iskonski pravac - razoktrivanja mentaliteta i čudesne potrebe našeg čoveka za sticanjem karijere.

Svaki njegov komediografski tekst manje je više građanska drama i on u ovom tekstu stvara tu jednu iskonsku potku za karijerizmom, kako kod lika Jovanke, tako i kod Vladimira.

Ova drama se pre svega u jednom trenutku sukobljava sa onim što je tradicionalno u našem društvu - a to je ženska čednost, oslonac koji jedna porodica mora da ima u majci, i naravno majka koja je rešila da iz svog nekog neizdrža, iz svoje potrebe i ambicije napravi taj iskonski greh", rekao je Jezdić.

Svi članovi ansambla koji su učestvovali u razgovorima nakon predstave konstatovali su da ništa od Nušićevog teksta nije izgubilo na aktuelnosti, ali je potencirana i uloga Egona Savina koji je izvanredno odradio rediteljski posao.

Neminovno je, na sugestiju iz publike koja je prisustvovala razgovorima, napravljena analogija sa istoimenim komadom koji je 1977. po Nušićevoj drami režirao Dejan Mijač.

U predstavi su onda igrali Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branko Cvejić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić

Sloboda Mićalović je iznela utisak da je ta izvedba "za to vreme bila maestralna".

"Ali i potpuno drugačija.

Kada sam pogledala tu predstavu na Jutjubu doživela sam rasterećenje, jer je Egonov koncept ovog puta išao više ka drami, dok je ono iz 1977. bila više groteska, uz visoku dozu stilizacije", rekla je Mićalović, uz napomenu da se uoči rada na komadu našla sa Cecom Bojković i radila jedan od monologa.

Ništa od ovoga se u predstavi ne bi desilo da se muškarci nisu osetili uvređenim, izneo je svoj stav Ljubomir Bandović.

"Da je to progut'o, kao da se nije ništa dogodilo, za dve godine bi (lik Vladimira Nedeljkovića u ulozi Nenada Jezdića) bio ministar", kazao je Bandović.

Naredni format Razgovora sa stvaraocima zakazan je za nedelju uveče nakon Ane Karenjine Novosadskog pozorišta, druge predstave koja će biti odigrana u okviru 41. Borinih pozorišnih dana.

Razgovor će takođe voditi dramaturg Goran Ibrajter.

Najnovije vesti