Ptica bez gnezda: Priča Danijele Manić o migrantskom putu Mahbube Taheri

Na tek završenom festivalu dokumentarnog filma "Dokument 2018" u Vranju, svojim prvim filmom predstavila se Danijela Manić Stojilković, dugogodišnja novinarka Dopisništva RTS-a u Vranju.

Reč je o ostvarenju "Ptica bez gnezda", dokumentarcu o migrantkinji Mahbubi Taheri.

Film, kako kaže Danijela za Vranje News, govori o Mahbubinom životu na migrantskom putu, teškoćama, ali i talentu koji poseduje i borbi za prava žena u Iranu i Avganistanu.

- Mahbuba je jedna vrlo specifična dvadesetogodišnja Avganistanka, koja je živela u Iranu, vrlo talentovana za slikarstvo i književnost.

Preživela je velike teškoće u detinjstvu, a pogotovo na migrantskom putu, htela sam da delić toga osete svi koji će videti ovaj film.

Film sam odlučila da napravim na prvu loptu, odmah sam znala da je to to i da je njena priča više nego živopisna za jedan dokumentarac.

Ona je sada u Švajcarskoj, nalazi se doduše još uvek u kampu, ali je sa svojom rodbinom i srećna je u meri u kojoj se to može u takvoj situaciji - rekla je Manićeva.

Ovo je Danijelin prvi film, a planira da nastavi da se i dalje pojavljuje kao autor dokumentaraca.

- Imala sam ideju da napravim film o vranjskoj pesmi, ali ga je uradila koleginica Radica Smiljković.

Ali, biće još filmova, možda već za naredni "Dokument" - najavila je Manićeva za Vranje News.

Film je montirao Dejan Stanković, montažer Dopisništva RTS-a u Vranju, a materijal su snimili Slađan Stojanović i Igor Ivanović.

PREDSTAVA PO PRIČAMA MAHBUBE TAHERI

Po motivima iz priča Mahbube Taheri, u Bosilegradu je u martu premijerno izvedena predstava "Da bar nisam žensko", u režiji Vladana Đurkovića. Mahbuba je u to vreme boravila u Prihvatnom centru u Bosilegradu sa majkom, bratom i njegovom porodicom. Potresne priče o životu Avganistanki koje je slušala tokom odrastanja u Iranu, o migrantskom putu prenela je na papir, pretočila u knjige.

- Priče koje pričam su uglavnom o ženama iz Avganistana koje mnogo pate i trpe, muče se. Tamo vlada veliko siromaštvo kulture i jako je teško za žene.

Na njih gledaju kao na robove. I ja sam Avganistanka, želim da budem slobodna i pokažem svoje sposobnosti - ispričala je tada Taheri.

Mahbubine priče je čula Nina Džuver, autorka teksta po kome je nastala predstava "Da bar nisam žensko".

Prati mladu Avganistanku Zahru koja ne prihvata podređeni položaj u svojoj zemlji i želi novu šansu.

Najnovije vesti