Dokument 2018: Dokaz da dokumentarni film postoji i izvan Beograda (VIDEO)

Na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma "Dokument 2018" publika u Vranju imaće priliku da vidi 21 film iz pet zemalja, od toga šest premijera, tri srpska filma i tri gostujuće premijere - rekao je na otvaranju petnaestog po redu Dokumenta organizator festivala Slađan Stojanović.

Publici su se lično predstavili, pozdravili je i ponešto o svom radu i ostvarenjima kazali autori više filmova koji će imati svoje projekcije na "Dokumentu 2018".

Maša Ilić Paunović sa Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma (KRAF), izražavajući zadovoljstvo što veliki broj Vranjanaca iskazuje poštovanje prema filmskoj umetnosti, uručila je Slađanu Stojanoviću Frenkiju nagradu za decentralizaciju filmske umetnosti "Tori Janković", čiji je laureat Stojanović postao krajem septembra.

- KRAF postoji već dvanaest godina, a devet godina dodeljujemo ovu specijalnu nagradu.

Tori Janković je čovek koji je snimio prvi igrani film u Kragujevcu.

Nagradu smo ustanovili s ciljem afirmacije filmskih stvaralaca izvan Beograda, odnosno onih u unutrašnjosti - rekla je Paunovićeva.

Obrazlažući odluku žirija ovogodišnjeg KRAF-a, Dejan Dabić, filmski kritičar iz Niša, podsetio je da je Stojanović autor petnaestak dokumentarnih filmova prikazivanih u zemlji i inostranstvu, te dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada.

- Osnivač je festival "Dokument" koji postoji već petnaest goidna, a u okviru koga je prikazano mnogo filmova iz Srbije i regiona.

Svojim dugogodišnjim radom, kako u domenu organizacije filmskih manifestacija, tako i u kreativnom smislu, snimajući i režirajući dokumentarne filmove, zaslužio je prestižno priznanje "Tori Janković" za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji za 2018. godinu - obrazložio je Dabić.

Stojanović je pred publikom naglasio da mu je nagrada veliki podstrek za dalji rad.

- Svih ovih nagrada ne bi ni bilo bez naše publike, naših gostiju autora i Grada Vranja koji nam nesebično pomaže, tako da mislim da smo svi zajedno uradili jednu sjajnu stvar - rekao je Stojanović.

Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković koji je tom prilikom kazao je da je lokalna samouprava "i do sada nastojala da građanima stvori uslove za kvalitetan i bogat kulturni sadržaj, pa to čini i ovog puta".

- S obzirom na to da govorimo o kontinuiranom procesu, naš rad biće i ubuduće usmeren ka tom cilju - naglasio je gradonačelnik Milenković otvarajući "Dokument 2018".

Film "Wongar", režiserke Andrijane Stojković, inače nekada naše sugrađanke koja sada stvara u Beogradu, otvorio je ovogodišnji Dokument.

Reč je o ostvarenju koje je pemijerno prikazano na Martovskom festivalu u Beogradu, gde je osvojio Gran prix za najbolji dokumentarni film u kategoriji preko pedeset minuta, a svoju međunarodnu premijeru imao u novembru ove godine na najprestižnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

U filmu je reč o australijskom piscu srpskog porekla Vongaru, koji živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa.

Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vreme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan.

Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa, ali se on snažno suprotstavlja.

Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Trejler možete pogledati OVDE.

Autorka Andrijana Stojković je posle projekcije odgovarala na pitanja publike, a odgovore možete čuti u video klipu koji sledi.

Festival se nastavlja u nedelju u 19 časova, a program možete pogledati ispod.

PROGRAM ZA NEDELJU (2. decembar, 19h)


Slatko od ništa

Režija: Boris Mitić / Srbija, Hrvatska, Francuska / 2017 / 78 min.

Slatko od Ništa je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam se obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su direktori fotografije u 70 zemalja, muziku su komponovali Pascal Comelade i Tiger Lilllies-i, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.
Trejler možete pogledati OVDE.


Dejan

Režija: Slađan Stojanović / Srbija / 2017 / 10 min.

Dejan Škarić je sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve. Pored svog poziva, on ima još jednu veliku ljubav...


Avec L’Amour (S’ ljubavlju)

Režija: Ilija Cvetkovski / Makedonija / 2017 / 66 min.

Dionis je profesor biologije pred penzijom koji ima jednu veliku strast i san. Vlasnik je više od stotinu starih zarđalih automobila, većinom neispravnih, ali svaku noć spava uz njih i sanja da će tu neobičnu zbirku pretvoriti u veliki muzej. Ali, strast i snovi skupo se plaćaju. Njegova mlađa supruga svake noći spava sama, a danju spaja kraj s krajem pekući svadbene i rođendanske torte. Dok sanja o svom projektu okružen automobilima koji propadaju, Dionis u hrpi rđe pronalazi radost življenja.
Trejler možete pogledati OVDE.


Bars, Walls

Režija: Sara Stijović / Crna Gora / 2018 / 12 min.

„Bars, walls“ je kratkometražni dokumentarni film koji kroz nenarativan poetski tok oslikava životnu atmosferu čoveka u prostoru ograđenom zidinama i žicama - prostoru jedinog zatvora u Crnoj Gori. Ovo je priča o životu - tačnije o trunkama života o kojima mi dobijamo naznake u obliku asocijacija, a data nam je sloboda da ‘doslikamo’ naše viđenje njihove realnosti...


Marija

Režija: Daliborka Bajić / Bosna i Hercegovina / 2018 / 26 min.

Ovo je priča o hrabrosti dvoje ljudi, o molitvi i veri, o bolu koji je trajao godinama, o strahu od nepoznatog, o majci koja je prošla golgotu, o muškarcu koji je suze brisao svojim usnama i o bolu koji je trajao godinama... Priča o bračnom paru Cvikić koji se godinama borio sa sterilitetom. Priča o ženi koja svojom ljubavlju, hrabrošću i upornošću prolazi sve prepreke kako bi ostvarila svoj cilj i postala majka. Na "Dokumentu 2018" će film imati srpsku premijeru.

Najnovije vesti