Protest obućara i veterana: Tražimo pomoć direktno od Vučića FOTO/VIDEO

Ispred sedišta Srpske napredne stanke (SNS) u Vranju u utorak su protestvovali bivši radnici fabrike obuće Koštana kojima su se pridružili predstavnici ratnih veterana.

Slađan Ristić, predsednik Inicijativnog odbora štrajkača Koštane, rekao je da su radnici nameravali da protest zbog neisplaćenih zaostalih plata održe ispred zgrade Gradske uprave u Vranju, ali da su pojačane mere bezbednosti zbog suđenja za ubistvo Jugoslava Cvetanovića oko obližnjeg Višeg suda uticale da radnici donesu odluku da se premeste ispred sedišta vladajuće stranke.

- Tražimo pomoć direktno od Vučića - rekao je Ristić.

Prema Ristićevoj interpretaciji država bivšim radnicima "Koštane" duguje u proseku od 90.000 do 120.000 dinara po sudskim rešenjima.

On tvrdi i da je "međunarodni sudski veštak iz Strazbura izračunao da sa zateznom kamatom ta dugovanja iznose 250.000 do 300.000 dinara prema svakom radniku pojedinačno".

Na protestu je još rečeno da su, nakon obraćanja Aleksandru Vučiću dobili odgovor da on, kako je rečeno, "nije nadležan za to pitanje", te da se stoga "obrate Ministarstvu privrede".

- To je za nas neprihvatljivo, razgovaraćemo samo sa Vučićem - ponovio je Ristić.

Radnicima Koštane u protestu su se pridružili predstavnici Udruženja Srpski ratni veterani Vranje.

Predsednik udruženja Dragoljub Stošić i njegove kolege izrazili su nezadovoljstvo tretmanom ove društvene kategorije i odredbama zakona koji reguliše problematiku veterana.

- Zakon je usvojen posle 30 godina našeg nepriznavanja, ali tim smo zakonom mi poniženi.

On nam jedino garantuje to da nemamo nikakva prava - kazao je Stošić novinarima.

Oko 2.000 radnika Koštane već više od 15 godina potražuje zaostale zarade.

Oni su rezignirani su odlukom države da im ne isplati zaostale zarade, na koje su kako tvrde, ostvarili pravo dok je njihovo preduzeće poslovalo.

Tvrde da se svakom pojedinačno duguje od 90.000 do 120.000 dinara, a prema nekim tumačenjima i veštačenju veštaka iz Strazbura koje pominju, njihova potraživanja idu čak od 250.000 do 300.000 dinara.

Oni tvrde da su imali dogovor sa Aleksandrom Vučićem o isplati po 150.000 linearno.

Država je negirala vlastitu obavezu da im nadoknadi neisplaćene zarade, imajući u vidu da je u preduzeću odavno okončan stečaj i da samim tim takva zakonska mogućnost ne postoji.

Ponuđeno im je i obezbeđena su sredstva prema spisku koji su sami predali da im se ispalti jednokratna novačana pomoć preko Centra za socijalni rad u Vranju.

Suma od 12.240.000 dinara uplaćena je na račun Centra, a radnici su na protesti u Vranju koji je održan u novembru 2019, ubrzo nakon te uplate, izrazili sumnju da se taj novac "nenamenski deli drugima".

Oni takođe traže da se novac obezbedi za sve, a ne samo za one koji su se u momentu apliciranja za pomoć upisali na spisak radnika kojima se duguju zarade prema presudama Trgovinskog suda u Leskovcu.

Skup u utorak ispred sedišta SNS-a obezbeđivala je policija.

Najnovije vesti