Počelo suđenje za ubistvo Jugoslava Cvetanovića: Okrivljeni negira krivicu VIDEO

Nisam kriv, u vreme ubistva čak nisam ni bio u Vranju, a za ubijenog do momenta otpočinjaja istrage u vezi sa ubistvom nikada ranije nisam čuo - izjavio je na početku suđenja za ubistvo Jugoslava Cvetanovića okrivljeni Marjan Vujačić (35) iz Podgorice.

Vujačić je na glavnom pretresu, koji je u utorak počeo u Višem sudu u Vranju, pred krivičnim većem kojim predsedava sudija Tatjana Mihajlović Jovanović, još kazao da se ne seća tačno gde se nalazio kritičnog 27. septembra 2017. kada je Cvetanović ubijen.

- To je za mene potpuno nebitan dan, tako da se ne sećam detalja o tome gde sam se nalazio, ali u Vranju sigruno nisam bio - kazao je Vujačić.

On je ispričao da je dolazio u Vranje ranije, negde 2016. ili 2017 godine.

- I to tako što sam na područje Srbije ušao sa nekog od administrativnih prelaza sa Kosova, ne sećam se tačno kog.

Prošao sam administrativni prelaz sa svojim putnim ispravama, pasošem.

Prenoćio sam jednu noć na Pržaru, prijavio se sa svojim legalnim dokumentima.

Igrao sam kladionicu u gradu, pošto sam strastveni kockar, kockam svaki dan.

Sećam se da sam auto parkirao na parkingu u blizini gradske crkve.

U Vranje sam sa Kosova došao sa jednim prijateljem, ali ne želim da mu otkrivam ime jer čije god ime da pomenem taj čovek bude doveden u opasnost.

To je jedan jedini put da sam bio u Vranju - kazao je Vujačić iznoseći svoju odbranu.

Vujačić je pred sudom dodao da je nakon hapšenja 12. juna prošle godine, kako je rekao, preživeo policijsku torturu u Novom Sadu.

- Policajci su me tukli, spominjali razna imena i ubistva.

Pozvana je hitna pomoć, a prema odluci lekara zbog stepena povreda prebačen sam u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu i o tome postoji celokupna dokumentacija.

Znam to jer sam kasnije morao da potpišem račun za medicinske usluge koji su mi ispostavili u Specijalnom sudu.

Uzimali su mi bukalni bris za DNK dva puta u policiji i kasnije, nakon dva, tri meseca, još jednom u Specijalnom sudu - kazao je Vujačić.

On je odgovarajući na pitanje svog branioca, beogradskog advokata Borivoja Borovića rekao da nikada u životu nije čuo za Luku i Nikolu Bojovića.

- Niko me nikada nije kontaktirao u vezi sa ubistvom Jugoslava Cvetanovića u Vranju.

Prvi put sam čuo za to ime onda kada je počela istraga - kazao je Vujačić u iskazu pred sudom.

On na početku suđenja nije želeo da odgovara na pitanja koja je imala da mu postavi zastupnica optužbe iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju.

Svedok G. S. kazao je da se nalazio u kladionici Soccer u centru Vranja u momentu ubistva, ali da nije očevidac i da je za ubistvo saznao kada je osoba koje se ne seća ušla u kladionicu i rekla da je neko ispred kladionice upucan.

Pojasnio je da je Cvetanović kada su ga ugledali davao znakove života pre nego što je preminuo.

DRAGAN CVETANOVIĆ: Nikad nisam upoznao Šaranoviće

Dragan Cvetanović, rođeni brat ubijenog Jugoslava, rekao je na početku suđenja, odgovarajući na pitanje advokata odbrane Borovića, da nikada u životu nije upoznao nikoga iz porodice Šaranović iz Crne Gore.

- Čuo sam za njih iz medija, ali ne poznajem nikog. Brat Jugoslav i ja radili smo u Crnoj Gori u periodu 2010-2012 na sezonskim poslovima u Budvi. Preciznije, to su bile igraonice na šetalištu. Jugoslav je, nakon hapšenja starijeg brata Saše (pod sumnjom na ubistvo Nikole Bojovića, p.a) od 2013. godine dobio policijsku zaštitu u Vranju 24 sata dnevno. Oni su ga od tada uglavnom obezbeđivali, ali je bilo i prekida, možda u trajanju od godinu dana. Ja tada zaštitu nisam imao. Čuo sam da je zaštita dodeljena po odluci Specijalnog suda. Policajci su dolazli u tom periodu i kod nas kući, pravili skice zgrade u kojoj živimo. Godine 2017. policijska zaštita je dodeljena i meni, negde u vreme kada je uhapšena majka Luke Bojovića. Policajci nisu bili stalno sa nama, nalazili su se ispred zgrade. Faktički smo imali zaštitu samo na papiru, a kada bismo išli u grad javili bismo se gde idemo, ali nas inspektori nisu pratili stalno. Rekli bi nam da ima policije po gradu i da je to zaštita.

Jugoslavov brat, odgovarajući na pitanje advokata odbrane Borovića, rekao je da nikada nije čuo da je u automobilu posle ubistva pronađen policajac-žandarm kako spava. Odgovorio je odrečno i na pitanje da li je među članovima obezbeđenja njega i brata bilo nekog iz Žandarmerije.

- Sve policajce koji su nas štitili uglavnom znam iz Vranja - kazao je Cvetanović i izjasnio se da se pridužuje krivičnom gonjenju okrivljenog Vujačića i da ističe imovinsko-pravni zahtev.

Krivično veće na kraju je prihvatilo predlog advokata odbrane da se zatraži dokumentacija Policijske uprave Novi Sad o uzimanju DNK bukalnog brisa od okrivljenog, a odbila predlog da se traži izveštaj od KC Vojvodine o zdravstvenom stanju okrivljenog posle policijske torture za koju je naznačio da se dogodila nakon hapšenja.

U nastavku suđenja 23. aprila ove godine biće u svojstvu svedoka saslušani svedoci iz kladionice kod koje se dogodilo ubistvo i policajci koji su se nalazili u ekipi za obezbeđenje nakon što je braći Jugoslavu i Draganu Cvetanoviću dodeljena policijska zaštita.

Suđenje su pratile jake bezbednosne mere.

Deo grada oko Višeg suda još par sati pre početka bio je blokiran jakim policijskim snagama u uniformi ili civilu, od kojih su neki bili naoružani dugim cevima.

BOROVIĆ: Uzorkovanje DNK traga kod kladionice vrlo bitno

Branilac okrivljenog Vujačića, advokat Borivoje Borivić kazao je novinarima posle glavnog pretresa da je "uzorkovanje traga DNK kod kladionice Soccer u Vranju vrlo bitno".

- Treba utvrditi da li je to uzorkovanje urađeno po zakonu, da li je to autentičan trag ili je na neki drugi način tu nanešen, to se treba utvrditi tokom dokaznog postupka. Meni je žao porodice Cvetanović, ali mi je žao i klijenta protiv koga dokazi moraju biti jasni i ubedljivi da bi on odgovarao za najteže krivično delo - kazao je Borović.

Više javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv Vujačića 12. decembra prošle godine "zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo i na podmukao način lišio života" Cvetanovića.

Vujačić je pod optužbom na počinjenje krivičnog dela teško ubistvo, iz člana114, stav 1, tačka1 Krivičnog zakonika i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija (član 348, stav 4 Krivičnog zakonika).

Ubijeni Vranjanac Jugoslav Cvetanović rođeni je brat Saše Cvetanovića, osuđenog za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića.

Jugoslav, u to vreme tridesetjednogodišnjak, ubijen je hicima iz vatrenog oružja 27. septembra 2017. godine u haustoru kompleksa zgrada Lepa Brena u centru Vranja.

Najnovije vesti