Ristić na protestu Koštane: Ako ode Bulatović dobićemo novac FOTO/VIDEO

Predsednik Inicijativnog odbora štrajkača iz bivše fabrike obuće Koštana Slađan Ristić izjavio je u subotu u Vranju da mu je ministar finansija Srbije Siniša Mali, kada mu je pomenuo cifru od 2.000 radnika kojima se duguju zaostale plate u bivšem vranjskom obućarskom gigantu, kratko odgovorio "od toga nema ništa".

- Rekao mi je: "Ne dolazi u obzir, možete da štrajkujete koliko hoćete, para nema".

Znači para ima samo za Beograd, za Crvenu zvezdu, za Partizan, ima za taksiste, a za Vranjance nema ništa, ni za rezerviste, ni za socijalu, ni za nas radnike, ni za koga...

Naš novac, koji smo u međuvremenu isposlovali preko predsednika Aleksandra Vučića, žele da sakriju; otvoren je bunar pun para za nas iz koga svi sada žele da "capnu" - rekao je Ristić pred okupljenim radnicima ispred zgrade Gradske uprave u Vranju.

On je na protestnom skupu, sa koga je oko 250 radnika bivše "Koštane" zatražilo isplatu zaostalih primanja sa kamatama, rekao da su pregovori ranije započeti sa lokalnom vlašću i liderom vranjskog SNS-a i narodnim poslanikom Slavišom Bulatovićem.

- Svaka čast gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću što je od početka imao sluha za naš problem i uradio sve što je mogao, zbog čega mu se lično i u ime sindikata radnika naše fabrike zahvaljujem.

Međutim, narodni poslanik SNS-a Slaviša Bulatović, koji je obećao da će da nam pomogne u pregovorima sa Vladom Srbije, u više navrata nas je uveravao da je posao završen, odnosno da je obezbeđenje novca za zaostale zarade pri kraju.

Zamolio me da ne potenciram ovaj problem u medijima do 25. septembra ove godine, jer će do tada, kako je kazao, biti isplaćeno 310 radnika sa spiska, prijavljenih kod našeg pravnog zastupnika, advokata iz Vranja Jovana Aleksića.

Kako je vreme odmicalo, dotični Bulatović prekida svaku vezu i kontakt sa mnom.

On nas je prevario, iako smo preko predsednika Vučića obezbedili deo novca.

Tom gospodinu više ne želim ime da pomenem i ja vas molim da danas potpišemo peticiju za njegovu smenu sa mesta narodnog poslanika - rekao je Ristić, nakon čega su se na račun lidera vranjskog SNS-a i poslanika Bulatovića čuli povici "Lopove, lopove, lopove..."

Na Ristićevo pitanje ko želi da potpiše peticiju protiv Bulatovića, iz mase su se čuli odgovori "svi, svi, svi".

Ristić je podsetio da država bivšim radnicima "Koštane" duguje u proseku od 90.000 do 120.000 dinara po sudskim rešenjima, te da je "međunarodni sudski veštak iz Srrazbura izračunao da sa zateznom kamatom ta dugovanja iznose 250.000 do 300.000 dinara prema svakom radniku pojedinačno".

- Borbu za prava radnika "Koštane" vodim već šesnaest godina i stupio sam u pregovore sa lokalnom vlašću sa namerom da naš problem rešimo.

U ovom trenutku uveren sam da bez smene ili ostavke Bulatovića mi ne možemo da dobijemo novac, uveravam vas u to.

Predsedniku Vučiću poručujem, ako se Bulatović ne povuče ili ne bude smenjen, izgubiće grad Vranje, ja mu to obećavam sa ovog mesta - rekao je Ristić pred okupljenim radnicima.

Otprilike polovina okupljenih uputila se, nakon završetka skupa ispred Gradske uprave Vranja, prema sedištu Srpske napredne stranke u Vranju.

Vođa protesta Slađan Ristić rekao je pred okupljenim radnicima da mu je, prilikom prijave skupa, iz policije rečeno "da će biti priveden ukoliko pozove radnike da krenu pred sedište SNS-a".

Deo radnika potom se ipak zaputio prema zgradi u kojoj su prostorije naprednjaka, a nakon izvesnog vremena tamo se pojavio i Ristić.

Opet su se na račun narodnog poslanika i lidera vranjskog SNS-a Slaviše Bulatovića čuli povici "lopove" i "ostavka".

Radnici su očekivali i glasno pozivali da neko iz SNS-a izađe pred njih i da objašnjenje "gde su preusmerene pare radnika Koštane".

Međutim, niko od funkcionera naprednjaka se nije pojavio, nakon čega su se radnici razišli.

Komentari

Treba peticija;spisak ko je koliko dobio pare a ko nista i kako to sve neki prvi krug Koliko je para uzeto na racun jadnih radnika i gde su zavrsile?

Najnovije vesti